StoryEditorWiadomości rolnicze

O użytki zielone w ekologii też trzeba zadbać

06.04.2022., 14:04h
W gospodarstwie przebywa w sumie ok. 60 sztuk bydła, w tym 31 krów rasy limousine, buhaj i cielęta. Bydło ma idealne warunki, ponieważ bezpośrednio z obory wychodzi na wypas, cały rok wyjście jest otwarte, a do dyspozycji zwierzęta mają ogrodzonych 15 ha. Gospodarstwo od ponad 10 lat jest ekologiczne, a użytki zielone zajmuą w nim połowę areału.
warmińsko-mazurskie

O użytki zielone powinniśmy dbać przez cały okres wegetacji, ponieważ one zapewniają nam ilość i odpowiednią jakość paszy, a pasza pozyskana z pola to najtańsze źródło białka i energii, więc warto się postarać.

Wiosną podstawą jest włókowanie

– O użytki zielone dbam przez cały okres wegetacji, a kończąc sezon wegetacyjny już pracuje na sezon wiosenny. Dlatego jesienią zawsze staram się dokładnie wykosić wszystkie pozostałości, niedojady. Następnie daję obornik lub gnojowicę wszędzie tam, gdzie uda się to zrobić, a tam gdzie się nie uda wjechać jesienią, wracam z obornikiem wiosną – wyjaśnia rolnik.

Wiosną podstawowym zabiegiem wykonywanym na użytkach zielonych w gospodarstwie Rafała Wysockiego jest włókowanie. Dzięki temu skutecznie usuwane są martwe i suche rośliny, rozsypywane są kretowiska, włóki kruszą łajniaki pozostawione po jesiennym wypasie. Włóki działają powierzchniowo, więc nie ma obaw o zniszczenie darni łąkowej. Po zabiegu powierzchnia użytku zielonego jest wyrównana, a rośliny pobudzone, gotowe do wzrostu i rozwoju. Trzeba pamiętać, żeby powyższego zabiegu nie wykonywać zbyt późno, ostatni mo...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 12:33