Dla tych, którzy lubią nowości i ciekawostki ogrodnicze, atrakcją może okazać się dereń kousa. Pięknie wygląda podczas kwitnienia, rodzi jadalne owoce, a jesienią przebarwia się na czerwono.
W zależności od tego, jak będziemy go prowadzić, może mieć formę krzewiastą o wysokości do 3 m i takiej też szerokości, lub formę drzewiastą o mniejszej szerokości, lecz wysokości do 5 m. Dereń kousa zakwita w maju lub na początku czerwca i wówczas wygląda bajecznie, choć to nie kwiaty dodają mu uroku, bo są malutkie i niepozorne, ale znajdujące się poniżej cztery podsadki lub liście przykwiatkowe (noszą wiele nazw) w kolorze białym lub różowym. Z kwiatów tworzą się jadalne owoce, dojrzewające we wrześniu i październiku. Owoce przypominają trochę owoc maliny czy truskawki, są kuliste, czerwone, o średnicy do 4 cm. Pod dość twardą skórką znajduje się żółtopomarańczowy miąższ o budyniowej konsystencji i słodkim smaku. Zważywszy na stopniowe dojrzewanie owoców, jest szansa na rozciągniętą w czasie bieżącą konsumpcję prosto z krzaka.
Jest to roślina, która sama przybiera ładny pokrój. Cięcie ograniczamy do usuwania gałązek...