StoryEditorWiadomości rolnicze

Postaw na zdrowe liście – dla dobrego smaku

12.04.2022., 12:04h

Liściowe są spożywane głównie w stanie surowym, a w tej postaci zawierają bardzo dużo przyswajalnych składników pokarmowych, witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych oraz makro- i mikroelementów. Dodatkową zaletą jest łatwość w uprawie oraz krótki okres wegetacji, dzięki czemu można je uprawiać, na przykład, w przedplonie, a także między­plonie z ogórkami czy pomidorami.

Olimp może być twój

W ich uprawie możemy stosować metodę siewu wprost do gruntu lub z rozsady oraz pod osłonami, w inspekcie lub w odkrytym gruncie. Do tych uprawianych z siewu bezpośredniego zaliczamy roszponkę, szczaw, szpinak, koper, z siewu lub rozsady uprawiamy różne gatunki sałaty. Do siewu wiosennego wśród warzyw liściowych warto polecić sałatę głowiastą masłową. Sałaty nie należy uprawiać po sałacie, endywii, cykorii. Bardzo dobrym przedplonem są por, cebula, fasola karłowa. Sałata głowiasta masłowa jest najczęściej uprawianym gatunkiem, który tworzy główki o masie około 300 g, złożone z zielonych, miękkich, delikatnych, soczystych liści. Dla powodzenia uprawy niebagatelne znaczenie ma dobór odmian z przeznaczeniem na zbiór wiosenny. Tu zastosowanie znajdą: Bona, Mira,...

Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 15:06