Składniki: główka białej kapusty kiszonej, 0,5 kg ugotowanych posiekanych grzybów (świeżych lub mrożonych), 0,5 kg kaszy gryczanej, 2 cebule, 300 g ugotowanej kiszonej kapusty, 2 łyżki masła klarowanego (40 g), sól, pieprz.
Wykonanie: Kaszę ugotować w proporcji 1:2 – zagotować litr wody, posolić, wsypać kaszę i gotować, aż pochłonie wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać ugotowane grzyby oraz ugotowaną, posiekaną drobno kapustę. Kaszę wymieszać z cebulą, kapustą i grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z główki kapusty zdjąć delikatnie liście, usunąć grubsze nerwy. Naderwanymi, uszkodzonymi liśćmi wyłożyć dno garnka. Farsz nakładać na liście i ciasno zwijać. Gotowe zawijańce układać na liściach, zalać wodą, tak aby je przykryła, wodę posolić, na wierzchu ułożyć resztę liści i gotować godzinę pod przykryciem. Można podawać same lub z olejem lnianym.