StoryEditorWiadomości rolnicze

Stare odmiany jabłoni wciąż na topie

20.09.2021., 15:09h
W numerze 38 TPR przybliżyliśmy charakterystykę niektórych wartych uwagi odmian. Dziś prezentujemy kolejne. Jest ich o wiele więcej, ale te wymienione odznaczają się m.in. dużymi owocami o niepowtarzalnym smaku czy doskonałą przydatnością przetwórczą.

Stare odmiany są także stosunkowo odporne na mrozy, szkodniki oraz choroby. Wg pomologów, można doliczyć się około kilkuset odmian. Jako ciekawostkę dodam, że 28 września przypada Międzynarodowe Święto Jabłka. Poniżej cechy starych odmian jabłoni. Dla corocznego owocowania odmian owocujących przemiennie zalecane jest przerzedzanie zawiązków. Pamiętajmy, że dobrze jest sadzić kilka odmian z uwagi na obcopylność.

Malinowa Oberlandzka – odmiana prawdopodobnie holenderska, do dziś uchodzi za jedną z najsmaczniejszych. Drzewo tworzy koronę średnich rozmiarów, kulistą z lekko zwieszającymi się pędami. Owocuje obficie, ale przemiennie. Rodzi owoce duże o nieregularnym kształcie, jajowate, kulisto stożkowe z wyraźnym żebrowaniem. Owoce pokryte są cienką jasnozieloną skórką, która w miarę dojrzewania staje się zielonożółta a gdy całkowicie dojrzeją pokrywają się w całości brunatno karminowym lub buraczkowym rumieńcem. Miąższ jest perłowobiały z lekko zielonym odcieniem, bywa też zaróżowiony, kruchy, soczysty, delikatny, o lekko malinowym posmaku. Owoce dojrzewają w końcu września a dojrzałość konsumpcyjną osiągają po miesiącu od zbioru. Duże owoce można przechowy...

Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 01:02