Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną i amoniakiem, odstawić na chwilę (aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Masło, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajko, następnie żółtko, nie przerywając ucierania. Dodać śmietanę z sodą, następnie mąkę, sól i zmiksować do połączenia (lub zagnieść ręcznie). Powinno powstać gęste, miękkie i sprężyste ciasto. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Zagniecione ciasto podzielić równo na 15 części. Tortownicę (lub inną okrągłą blaszkę) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, następnie rozciągając ciasto, wylepić nim dno formy. Ciasto będzie bardzo cienkie. Widel...
