StoryEditorWiadomości rolnicze

Ubój na pastwisku

24.01.2022., 13:01h
14 stycznia br. w Ośrodku Hartek w Ostaszewie k. Nowego Miasta Lubawskiego hodowcy, urzędnicy i naukowcy rozmawiali o zaletach uboju na pastwisku. Konferencja zorganizowana przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w Typie Mięsnym znalazła uznanie licznie przybyłych hodowców z regionu, jak i całej Polski.

Prelekcje wygłosili praktycy specjaliści ze Szwajcarii: Eric Meili z Wydziału Nauk o Zwierzętach Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL, prof. dr Knut Schmidtke – dyrektor ds. Badań i Innowacji oraz przewodniczący Rady Wykonawczej Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL, a także z kraju: prof. dr hab. Beata Kuczyńska z Katedry Hodowli Zwierząt – Instytutu Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, dr Józef Sadkiewicz z Politechniki Bydgoskiej, Konrad Wiśniewski z Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW, selekcjoner, zootechnik bydła mięsnego oraz hodowcy bydła: Tomasz Jakiel – hodowca rasy red angus i Piotr Rydel – hodowca rasy polska czerwona w typie mięsnym.

Najważniejszymi założeniami przyświecającymi organizacji tego wydarzenia była prezentacja najnowszych i obecnie obowiązujących przepisów regulujących sposób uboju na pastwiskach w Europie. W trakcie sesji plenarnej oraz dyskusji uczestnicy konferencji mogli zapoznać się z koncepcją uboju na pastwisku jako drogę podniesienia dobrostanu zwierząt oraz polepszenia ekonomiki produkcji surowca najwyższej jakości dla polskich hodowców.

– To właś...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 11:50