StoryEditorWiadomości rolnicze

Warzywa przechowaj w kopcu bezpiecznie i bez strat

21.10.2020., 13:10h

Uprawiane warzywa powoli schodzą z zagonków i pól. Często wysiewamy ich więcej niż jesteśmy w stanie wykorzystać i wiele z nich decydujemy się przechować.

Tani i najczęściej spotykany sposób na długotrwałe przechowywanie, to kopcowanie. Najgorzej przechowują się odmiany wczesne, trochę lepiej średnio późne, a najlepiej odmiany późne. Starajmy się nie uszkodzić roślin, a następnie posortujmy, odrzucając chore, porażone szkodnikami i w inny sposób uszkodzone. Przy zbiorze korzeniowych obrywamy nać, a u selerów dodatkowo przycinamy korzenie boczne. Temperatura przechowywania warzyw powinna oscylować w okolicach 0 do minus 1°C, przy wilgotności w kopcu na poziomie 90–95% dla korzeniowych i 95% dla kapusty głowiastej.

Teren nie może być w żadnym wypadku podmokły. Najlepsze stanowisko to gleba lekka, piaszczysta, przepuszczalna, w miejscu osłoniętym od wiatru. Pamiętajmy również, by unikać kopcowania warzyw w tym samym miejscu, co w roku ubiegłym. Mogą tam pozostawać resztki, które są siedliskiem patogenów.

Jaki kopiec wybrać? Napowierzchniowy to taki, gdzie warzywa układamy w pryzmę na powierzchni gruntu. W zagłębionym warzywa ukł...

Pozostało 64% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 21:49