KARP NA ORIENTALNIE
Składniki:
- 5 płatów (dzwonków) karpia.
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- szczypta mielonych goździków,
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- szczypta chili,
- 3 ząbki czosnku.
Wykonanie: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Karpia oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać marynatą. Piec 25–30 minut w temp. 180°C. Pod koniec należy uważać, żeby potrawa się nie przypaliła. Podawać z chlebem.
MINTAJ Z SALSĄ MANGO
Składniki:
- 4 płaty mintaja,
- sok z ½ cytryny,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- masło klarowane.
- sok z ½ cytryny,
- 1 cebula czerwona,
- 1 świeża papryczka chili,
- 1 owoc mango,
- listki mięty.