StoryEditorWiadomości rolnicze

Wysiej szpinak, posadź cebulę – już czas!

18.10.2021., 19:10h

Uprawa ozima warzyw niesie wiele dobrego. Zbiory przyspieszone są od 2 do 4 tygodni, poza tym wiosną jest duże spiętrzenie prac w polu i ogrodzie. Warzywa do uprawy ozimej muszą się charakteryzować małymi wymaganiami cieplnymi i być odporne na zimowe spadki temperatur poniżej 0°C.

Pod ich uprawę wybieramy stanowiska osłonięte od wiatrów, o wystawie południowej, która umożliwi szybkie nagrzewanie się gleby już wczesną wios­ną. Nie mogą tworzyć się ani zastoiska mrozowe, ani wodne spowodowane wiosennymi roztopami. Najlepiej, gdy gleba jest lekka, przepuszczalna, o dużej zawartości próchnicy. Najlepsze są stanowiska po warzywach uprawianych na oborniku lub innych nawozach organicznych.

Co lubi szpinak

Przedplonem dla szpinaku nie mogą być: skorzonera, burak ćwikłowy ani liściowy, sałata głowiasta oraz szpinak. Roślina najlepiej rośnie w drugim roku po oborniku, wymaga gleby o odczynie od obojętnego po zasadowy, przy pH ponad 6,5 daje rewelacyjne plony liści. Ponieważ dobrze znosi wapnowanie, można uprawiać go bezpośrednio po wapnowaniu. Szpinak zimowy wysiewa się do końca października w rzędy co 20 cm, na głębokość 1–2 cm. Na zagospodarowanie 1 m...

Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 15:45