Uprawa ziół to nie tylko korzyść w kuchni, lecz także dekoracja, bowiem wiele z nich ma walory ozdobne. Dodatkowo te mocno aromatyczne pozwolą uniknąć inwazji komarów i meszek, które unikają intensywnych zapachów.
Do pojemników i kuwet wsypujemy ziemię przeznaczoną dla rozsad, pozostawiając około 2 cm od rantu naczynia. Na wyrównaną powierzchnię wysiewamy rzutowo nasiona wybranych ziół, uklepujemy, spryskujemy delikatnie podłoże wodą o temperaturze pokojowej i przykrywamy szybą bądź naciągamy przezroczystą folię, by zahamować parowanie. Ustawiamy pojemniki na widnym parapecie i utrzymujemy temperaturę około 18°C. Po ukazaniu się liścieni folię lub szybę zdejmujemy. Dbamy o odpowiednie wilgoć, temperaturę i oświetlenie.
Wśród ziół wieloletnich do uprawy mamy: melisę, hyzop, estragon, lawendę, szałwię lekarską, tymianek, rutę zwyczajną, rozmaryn (niestety nie wytrzymuje zim i trzeba wnosić do pomieszczeń), dziurawiec zwyczajny. Nim rośliny wysadzimy na rabaty, należy odpowiednio przygotować stanowisko, nawożąc przefermentowanym kompostem lub obornikiem. Rośliny będą rosły w tym miejscu przez długi czas, musi im zatem wystarczyć składników ...