W każdym dużym sklepie spożywczym dostępne są różne warzywa liściowe, lecz więcej czerpiemy satysfakcji, gdy wyhodujemy je sami. Nie jest to wielka sztuka, gdy zna się podstawowe potrzeby i je zaspokoi. Do najczęściej uprawianych należą sałata, szpinak, szczaw, boćwina czy cykoria, ale warto również sięgnąć po mizunę, rukolę lub roszponkę.
Ostra, orzechowa rukola
Rukola, zwana również rokiettą, jest rośliną jednoroczną o głęboko i ostro powycinanych liściach zebranych w rozetę. W smaku są lekko piekące i ostre. Rukola jest łatwa w uprawie. Preferuje stanowisko słoneczne, ale w lekko zacienionym również daje sobie radę. Lubi glebę przepuszczalną, żyzną, o odczynie obojętnym. Ponieważ należy do rodziny kapustnych, należy unikać stanowisk po wcześniej uprawianych roślinach z tej grupy. Szybko rośnie i po około 3 tygodniach można już ją zbierać, a zatem nadaje się doskonale na przedplon, jak i poplon. Nasiona wysiewamy w rzędy odległe co 30 cm od końca marca, bo odporna jest na chłody, aż do września w co 3-tygodniowych odstępach, by korzystać z niej systematycznie przez cały sezon w miarę dorastania. Po upływie tygodnia od wysiewu pojawią się siewki, które n...