Składniki na wywar: 1/2 kg wędzonych żeberek lub wędzonych kości, 2 marchewki, kawałek selera, 1 por, 1 pietruszka, 3 liście laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 1 łyżka soli.
Składniki na zupę: 3 l wywaru z wędzonki, sól, pieprz, majeranek, 3 łyżki chrzanu, 1 szklanka śmietanki 18%; do podania: 10 jajek, 2 pęta kiełbasy, najlepiej swojskiej, wędzonej.
Wykonanie: Składniki na wywar zalać 3 i 1/2 litra wody i gotować około półtorej godziny. Odcedzić przez sito. Doprawić, dodać majeranek i chrzan. Jeśli ktoś lubi bardziej ostrą zupę, można dodać więcej chrzanu. Dodać śmietanę, wcześniej "zahartowaną" wywarem, zagotować i wyłączyć. Jajka ugotować i obrać, pokroić. Kiełbasę pokroić w plastry. Zupę podawać z jajkiem i kiełbasą.