StoryEditorWiadomości rolnicze

Zupa z czosnkiem niedźwiedzim i mlekiem kokosowym

05.05.2022., 17:05h

Składniki: 1 i 1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego, 8 ziemniaków, 1 por, 3 cebule, 3 łyżki masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, 30 listków czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz, 1 puszka mleczka kokosowego, szczypta chili lub łyżeczka pasty curry, 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru albo 1 łyżeczka startego świeżego imbiru.

Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować. Drobno posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki por zeszklić na maśle klarowanym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę dusić. Następnie dodać posiekany czosnek niedźwiedzi i dusić razem. Przełożyć do bulionu i miękkich ziemniaków, pogotować 10 minut. Dodać mleczko kokosowe i imbir, następnie utrzeć blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 19:04