Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Skarby wielkopolskiej spiżarni – Konkurs dla KGW na regionalne przetwory owocowe lub warzywne

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Wiadomości
Skarby wielkopolskiej spiżarni – Konkurs dla KGW na regionalne przetwory owocowe lub warzywne
Wiadomości
Data publikacji 14.08.2021r.

ARiMR zaprasza wielkopolskie Koła Gospodyń Wiejskich do udziału w konkursie kulinarnym pt. "Skarby wielkopolskiej spiżarni". Należy przygotować regionalne przetwory owocowe lub warzywne, Jakie są zasady konkursu i jakie nagrody są przewidziane?

Aby wziąć udział w rywalizacji konkursowej "Skarby wielkopolskiej spiżarni" uczestnicy mają za zadanie przygotowanie regionalnego przetworu z polskich owoców lub warzyw, który jest charakterystyczny dla regionu działania KGW wraz z opisem jego receptury. Organizatorem wydarzenia jest Wielkopolski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

r e k l a m a

Konkurs okazją dla promocji działań KGW

Głównym celem Konkursu jest popularyzacja, aktywizacja i działalność Kół Gospodyń Wiejskich na rzecz lokalnych społeczności wiejskich. Dodatkowo dzięki Konkursowi będzie możliwa promocja wsparcia dla KGW z budżetu państwa i efektów udzielanej pomocy finansowej, a także zachęcenie do tworzenia nowych organizacji i rejestracji ich w Krajowym Rejestrze KGW. Warunkiem odebrania nagrody przez laureata konkursu jest udział w I Pikniku Wielkopolskich Kobiet Gospodarnych.

Konkurs podzielony został na dwa etapy:

  • I etap: konkursy na poziomie powiatowym, których wyłonią zwycięzców, a Ci przechodzą do etapu wojewódzkiego. Na szczeblu powiatowym prace konkursowe nadsyłać można do 31 sierpnia br.
  • II etap: szczebel wojewódzki, który wyłoni trzy najlepsze prace konkursowe. Finał odbędzie się podczas Pikniku Wielkopolskich Kobiet Gospodarnych, który odbędzie się 3 października 2021 r. w Marszewie.

Dwie kategorie konkursowe w których ważny jest smak oraz tradycja przepisu

Każde Koło Gospodyń Wiejskich może przygotować i przesłać można max. 2 prace konkursowe  – po jednej z dwóch kategorii:

  • 1) przetwory słodkie (z dodatkiem cukru/miodu lub innych substancji słodzących)
  • 2) przetwory wytrawne (np. słone lub pikantne)

Ocenie będą podlegać smak oraz tradycja i oryginalność przepisu.

Więcej szczegóły znajdziecie Państwo w regulaminie Konkursu "Sekrety wielkopolskiej spiżarni" .

r e k l a m a

Konkurs "Sekrety wielkopolskiej spiżarni"

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: ARIMR

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a