r e k l a m a

Partner serwisu

Bez współpracy z innymi krajami nie pokonamy ASF!

Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 17.10.2018r.

Dynamika szerzenia się afrykańskiego pomoru świń okazała się trudna do kontrolowania, zwłaszcza wśród dzików. Naukowcy przyznają, że się mylili i na początku podawali inne scenariusze rozwoju sytuacji. Choć minęły cztery lata od pojawienia się wirusa w naszej części Europy, wciąż zbyt mało jest danych na temat zachowania wirusa ASF w populacji dzików.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Jak twierdzi Jose Manuel Sanchez-Vizcaino z Uniwersytetu w Madrycie, który jest także dyrektorem laboratorium referencyjnego OIE dla afrykańskiego pomoru świń w Hiszpanii, populacja dzika i krążenie w niej wirusa odgrywają kluczową rolę w rozprzestrzenianiu się ASF. Jest to spowodowane głównie tym, że liczebność dzików jest większa niż kiedykolwiek. W ciągu ostatnich dziesięcioleci populacja tych zwierząt gwałtownie wzrosła, na niektórych obszarach nawet o 700%. Wpływa to bezpośrednio na łatwość kontaktu między zwierzętami i przenoszenie chorób zakaźnych. Dzik przebiegający wzdłuż naturalnych korytarzy to główne źródło infekcji na obszarach jeszcze wolnych od choroby. Przemieszczanie dzików doprowadziło nie tylko do rozprzestrzeniania się choroby, ale i ponownego wprowadzania wirusów na dany teren. Również zwiększona dostępność pożywienia na polach przyczynia się do wzrostu liczby dzików i ułatwia kontakt między zwierzętami. Wszystkie te czynniki zwiększają rozprzestrzenianie się wirusa afrykańskiego pomoru świń.

Jak podkreśla specjalista z Hiszpanii, gdy choroba krąży dłuższy czas w obrębie danego obszaru, między 2 a 6% zakażonych zwierząt może przeżyć z wirusem w różnych narządach i węzłach chłonnych. Te zwierzęta stanowią potencjalne źródło infekcji dla środowiska i dla zdrowych zwierząt (dziki i świnie).

Przeżywalność wirusa

r e k l a m a

Zdaniem Jose Manuela Sanchez-Vizcaino jedną z najważniejszych dróg rozprzestrzeniania się zakażeń jest niewłaściwe czyszczenie i dezynfekcja pojazdów. Wirus afrykańskiego pomoru świń może przenosić się poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami i ich wydalinami, ale także przez pośredni kontakt ze skażonymi przedmiotami.

Wydaliny są ważną drogą transmisji ASF. Hiszpanie przeprowadzili badanie, w którym oceniano stabilność wirusa w kale, moczu i płynie ustnym świń zakażonych szczepem Georgia 2007/1. Wykazano, że okres półtrwania zakaźnego wirusa ASF w kale wynosił od 15 godz. – gdy przechowywany był w temperaturze 4°C, do 8 godz. – gdy przechowywany był w temperaturze 37°C. W moczu natomiast mieści się w zakresie od 52 godz.(4°C) do 10 godz. (37°C). W oparciu o te okresy półtrwania i dawkę wymaganą do zakażenia szacuje się, że kał i mocz pozostaną zakaźne odpowiednio przez 8 i 15 dni w temperaturze 4°C oraz 4 i 3 dni w temperaturze 37°C. Okres półtrwania DNA wirusa ASF wynosił 8–9 dni w kale i 2–3 dni w płynie ustnym we wszystkich temperaturach. W moczu stwierdzono, że półtrwanie DNA wirusa wynosi 32 dni w temperaturze 4°C i 19 dni w temperaturze 37°C.

W Europie głównie u dzików

Epidemie ASF w Europie powodują, że niezbędne jest zidentyfikowanie dróg przenoszenia choroby w celu podjęcia skutecznych strategii kontroli, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń. Wirus na początku rozprzestrzeniał się na Kaukazie, a następnie objął północ i znaczne obszary Rosji, później także Białoruś i Ukrainę. W 2014 roku cztery kraje Unii Europejskiej zostały zarażone ASF, a mianowicie Polska, Litwa, Estonia oraz Łotwa. Od tego czasu wirus był odnotowany w innych krajach europejskich, takich jak Mołdawia, Czechy, Rumunia, Węgry i Bułgaria. W sierpniu bieżącego roku obecność choroby zgłosiły Chiny, gdzie do tej pory ASF wystąpił w ośmiu prowincjach. Z tego powodu uśmiercono tam ponad 90 tys. zwierząt. 14 września, ku zaskoczeniu wszystkich, kilka przypadków choroby u dzików potwierdziła Belgia. Dziś na zakażonym obszarze jest już 70 przypadków ASF u dzików i wprowadzono ubój sanitarny ponad 4 tys. świń, choć ogniska jeszcze nie ma.



  • Rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń zmusza kraje europejskie do ściślejszej współpracy i opracowania wspólnych standardów walki z chorobą

Na Kaukazie, w Rosji, na Ukrainie i w Rumunii choroba dotyka głównie świnie przy mniejszej liczbie przypadków u dzików. W Unii Europejskiej (poza Rumunią) ponad 90% to zachorowania u dzików oraz sporadyczne ogniska w gospodarstwach trzody chlewnej. W Chinach, gdzie niedawno stwierdzono chorobę, wirus rozprzestrzenia się szybko w obrębie populacji świń. Chlewnie przydomowe stanowią najsłabszą część produkcji, więc większość ognisk została zgłoszona w takich właśnie stadach. Ze 109 ognisk stwierdzonych w bieżącym roku w naszym kraju, 74 były w stadach do 50 świń i 12 w gospodarstwach utrzymujących do 100 świń. Najgroźniejsze jest, gdy w sytuacjach awaryjnych ludzie próbują sprzedać zakażone zwierzęta, zanim wykryje się wirusa ASF.


Wymiana informacji pomiędzy krajami dotkniętymi ASF

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Tabliczka ostrzegawcza – Nie wchodź! Program Ochrony Zdrowia (świnie)

Tabliczka ostrzegawcza – Nie wchodź! Program Ochrony Zdrowia (świnie)

Płacisz tylko

5,00 zł SPRAWDŹ
W roku 2014 z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) została utworzona grupa ekspertów ds. ASF w ramach Światowego Programu Kontroli Transgranicznych Chorób Zwierząt (GF-TADs) w państwach bałtyckich i Europy Wschodniej (SGE ASF). Do tej pory odbyło się 11 spotkań tej grupy. Inicjatywa ma na celu nawiązanie ścisłej współpracy pomiędzy państwami dotkniętymi ASF, aby walczyć z chorobą według wspólnych zasad. Podczas ostatniego spotkania w Warszawie również podkreślano, że ważna jest przejrzystość działań służb zaangażowanych w zwalczanie afrykańskiego pomoru świń w poszczególnych krajach oraz wymiana aktualnych informacji na temat sytuacji epizootycznej. Zadaniem grupy ekspertów jest formułowanie wspólnych zaleceń dotyczących zwalczania choroby opartych o rzetelne podstawy naukowe i techniczne.

W spotkaniu w Warszawie wzięli udział członkowie Komisji Europejskiej, przedstawicielstwa regionalnego OIE w Moskwie, Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Uczestniczyły w nim państwa dotknięte ASF, jak Białoruś, Rosja, Estonia, Litwa, Łotwa, Polska, Ukraina.

Poruszane tematy dotyczyły zarządzania populacją dzików oraz środków biobezpieczeństwa myśliwych, zasad bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną, bezpiecznych sposobów wybijania zwierząt w ognisku i zagospodarowania zwłok. Zwracano także uwagę na potrzebę prowadzenia kampanii informacyjnych związanych z zagrożeniem ASF dla rolników, ale także myśliwych, firm transportowych przewożących świnie i produkty wieprzowe, a w szczególności podróżnych (zakaz przywozu żywności w bagażach). Dodatkowo jedno ze spotkań poświęcone było możliwościom diagnostycznym laboratoriów badających ASF.

We wrześniu zostało uruchomione nowe laboratorium diagnostyki afrykańskiego pomoru świń w Krośnie w woj. podkarpackim, które wspiera badania prowadzone przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach. Liczba zwierząt przebadanych na obecność ASF w ramach krajowego programu monitorowania ASF na całym terytorium Polski to 106 170 dzików oraz 665 039 świń – wylicza Krzysztof Jażdżewski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.
Niebezpieczny bagaż



  • Wciąż podnoszona jest kwestia postępowania z ustrzelonymi dzikami tak, aby nie dochodziło do zakażenia środowiska wirusem ASF

Krzysztof Jażdżewski zwraca uwagę na konieczność intensyfikacji kampanii informacyjnej skierowanej do podróżnych w celu zwiększenia ich świadomości (tablice, plakaty, ulotki na przejściach granicznych, informacje na temat zakazów). W 2018 roku służby celne nałożyły 5388 grzywien na podróżnych za przewóz zakazanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Kwoty wynosiły od 210 do 4200 zł. Ilość produktów zwierzęcych zatrzymanych na zewnętrznej granicy Unii Europejskiej w 2018 roku (do 9 września) wyniosła ponad 143 tys. kg.

Po pogorszeniu się sytuacji w Europie Czesi podjęli decyzję, że od 2 października każdy transport wieprzowiny z krajów dotkniętych ASF będzie kontrolowany w celu wykrycia obecności wirusa ASF. Dostawa zostanie zaakceptowana na krajowym rynku po udowodnieniu w autoryzowanym laboratorium, że jest ona ujemna w kierunku tej choroby. Problem mogą mieć przede wszystkim eksporterzy z Polski i z Belgii – państw, które są trzecim i czwartym największym dostawcą wieprzowiny do Czech. Czesi od wielu lat robią wszystko, żeby ochronić swój rynek. Należy nadmienić jednak, że ASF występuje również w samych Czechach.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody