r e k l a m a

Partner serwisu

Bukaciarnia pełna bydła rasy bbb. Jakie są jej zalety?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 31.05.2020r.

Budowa bukaciarni była kluczową inwestycją w usprawnieniu chowu bydła opasowego w gospodarstwie Michała Majewskiego, który skoncentrował się na tym, aby budynek był jak najbardziej funkcjonalny, co przełożyło się na dość niskie nakłady pracy przy obsłudze stada.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Mniej pracy w oborze

Dzięki przejazdowemu i szerokiemu na 4,5 m stołowi paszowemu, rozdanie pasz objętościowych oraz treściwych zajmuje nam ok. 40 min. Dlatego nawet nie zastanawialiśmy się nad zakupem wozu paszowego. Baloty z sianokiszonką dowozimy ciągnikiem z ładowaczem czołowym, a kiszonkę z kukurydzy za pomocą wybieraka, to trwa naprawdę niedługo. Poza tym byki opasowe nie wymagają, tak jak krowy mleczne, aby podawana pasza stanowiła jednolitą mieszankę – przyznał młody rolnik.

Bukaciarnia z 2010 roku jest szeroka na 12,5 m oraz długa na 30 m. Posiada 5 kojców o długości 6 m, w których byki opasowe pogrupowane są pod względem wiekowym. Stół paszowy zlokalizowano wzdłuż jednej ze ścian bocznych, zaś przy drugiej ścianie bocznej znajduje się korytarz przepędowy o szerokości 0,8 m. Ten korytarz znacznie usprawnia załadunek bydła podczas sprzedaży, jak i jego rozładunek po zakupie do gospodarstwa. Każdy kojec posiada zamykane wyjście na korytarz przepędowy o szerokości 1,6 m. Budynek jest bezstropowy i posiada świetlik kalenicowy o szerokości 1,5 m.

Łatwy wywóz obornika

r e k l a m a

Głęboka ściółka, to zdaniem Michała Majewskiego, najlepsze rozwiązanie dla byków opasowych, wszak są to żywiołowe zwierzęta, często skaczące jedno na drugie, a taki system ściołowy minimalizuje występowanie urazów. Młody rolnik widzi też przewagę chowu opasów luzem w stosunku do uwięzi, bo gdy chodzą, to są spokojniejsze i mniej agresywne. Łatwiej takie byki załadować na samochód i transportować, a warto nadmienić, że podczas sprzedaży ważą nierzadko prawie tonę. Ponadto, jak zauważył Michał Majewski, opasy, które mają możliwość ruchu, posiadają mniej otłuszczone tusze na co również patrzą kupujący.

Jedynym minusem głębokiej ściółki jest duże zużycie słomy, bo wcale nie jest to taki pracochłonny system. Ścielenie i wywóz obornika ułatwiają bramki zamontowane w każdym kojcu. Podczas wspomnianych prac bramki ustawiamy tak, że dzielą kojce o szerokości 7,5 m na pół, każda połowa ma wtedy szerokość 3,75 m. W jednej połowie zgromadzone są buhaje, a w drugiej sprawnie możemy ścielić lub wywozić obornik, w zależności od potrzeby – wyjaśnił Michał Majewski, dodając, że jedyne co by zmienił w 10-letniej bukaciarni to zastąpienie rury karkowej drabinami paszowymi. To wyeliminowałoby rywalizację przy stole paszowym oraz przerzucanie paszy za siebie do kojca.


  • Michał Majewski (na zdjęciu z synem Jasiem i chrześniakiem Jakubem) gospodaruje z żoną Pauliną oraz rodzicami Ireną i Zdzisławem na 60 ha, w tym 30 ha własnych i 30 ha dzierżawy w Swędowie (pow. Zgierski, gm. Stryków). Rolnicy uprawiają 28 ha zbóż jarych, 15 ha zbóż ozimych, 12 ha użytków zielonych oraz 5 ha kukurydzy na kiszonkę. Utrzymują bydło opasowe w ilości 50 mieszańców z rasą bbb.
Najstarsza i zarazem najcięższa grupa buhajów
  • Najstarsza i zarazem najcięższa grupa buhajów

Tylko mieszańce z bbb

Lata doświadczeń w opasie bydła sprawiły, że rodzina Majewskich miała w swojej bukaciarni bydło różnego typu. Przez długi czas hodowcy bazowali na cielętach simentalskich pochodzących z południa kraju. Tu odchów zaczynali od małego cielęcia wymagającego odpajania, co było dość pracochłonne, zdarzały się też upadki. Opasali również odsadki rasy limousine kupowane bezpośrednio ze stad mięsnych. Jednak w tym przypadku trudno było zakupić wyrównane wiekowo i wagowo dość liczne partie, które pochodziłyby z jednego gospodarstwa. Z czasem zaobserwowali, że w ich warunkach najlepiej przyrastają i wykorzystują paszę mieszańce z rasą belgijską biało-błękitną (bbb).

Kupujemy buhajki w wadze 140–170 kg, czyli sztuki odchowane, będące kompromisem pomiędzy małym cielęciem a odsadkiem. Są to tylko mieszańce z bbb i tylko pochodzące z obór holenderskich. Mieliśmy też mieszańce z rasą belgijską pochodzące z Litwy i te pobierając tę samą paszę rosły znacznie słabiej – powiedział Michał Majewski, dodając, że w Holandii wśród dużych gospodarstw mlecznych zauważalny jest trend krzyżowania mlecznych krów z rasą bbb. Tamtejsi hodowcy wybierają 50% krów, po których chcą mieć córki i kryją je nasieniem seksowanym rasy hf, natomiast pozostałe krowy kryją nasieniem od buhajów rasy bbb. W ten sposób uzyskują mieszańce, których sprzedaż jest dodatkowym źródłem dochodu.


   Jedną z ostatnich inwestycji w gospodarstwie był zakup zbiornika na paliwo Swimer o pojemności 2500 l, który spełnił wszystkie oczekiwania Michała Majewskiego
  • Jedną z ostatnich inwestycji w gospodarstwie był zakup zbiornika na paliwo Swimer o pojemności 2500 l, który spełnił wszystkie oczekiwania Michała Majewskiego
Sztuki rzeźne Majewscy sprzedają tylko do jednego zakładu mięsnego Milex-Meat z Niesułkowa rozliczając się poubojowo. Ich buhaje osiągają wysokie klasy rzeźne, przeważnie „E” oraz „U” w skali EUROP. Sprzedawane buhaje ważą w granicach 800–900, a nawet 1000 kg w wieku poniżej 2 lat.

Przy opasie bydła, oprócz dobrego żywienia zasobnego zarówno w energię, jak i białko, co gwarantuje przyrosty na wysokim poziomie, ważne jest też odrobaczanie i szczepienie w kierunku chorób płucnych. Stosujemy dwie dawki żywieniowe, pierwsza dotyczy zwierząt do 250 kg, a druga tych powyżej 250 kg. Główna różnica polega na zmianie premiksu i koncentratu. Podstawę żywienia stanowi kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, śruty zbożowe i makuch rzepakowy – zakończył Michał Majewski.

Andrzej Rutkowski

Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody