StoryEditorWiadomości rolnicze

Warchlakarnia ogranicza rozwój

18.01.2016., 12:01h
  Piotr Łopaciuk z Czepielina w gminie Mordy prowadzi produkcję tuczników w cyklu zamkniętym. Rolnik posiada 33 lochy i sprzedaje rocznie około 800 tuczników. Chciałby zwiększyć produkcję świń, jednak głównym czynnikiem ograniczającym jest wielkość warchlakarni, dlatego gospodarz planuje rozbudować chlewnię.

Zwierzęta w gospodarstwie Piotra Łopaciuka utrzymywane są w dwóch budynkach. Starszy pochodzi z lat 80. ubiegłego stulecia. Nowy składa się z dwóch części. Pierwsza o wymiarach 12 × 23 m powstała w 2006 roku, a druga o wymiarach 12,5 × 16 m została dobudowana trzy lata później. W budynku z lat 80. przebywają tylko tuczniki, zaś w nowszym znajdują się porodówka, warchlakarnia, utrzymywane są lochy luźne, a ponadto jest tam jedna komora tuczarni. W starszym budynku zwierzęta utrzymywane są na ściółce ze słomy. Tuczarnia może pomieścić około 160 tuczników, jednak przebywa tam zwykle około 120 zwierząt.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 2–3/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 13:06