r e k l a m a

Partner serwisu

FAO: żywność tanieje, znacznie spadły ceny produktów mlecznych

Pieniądze i Prawo
Data publikacji 26.05.2015r.

W kwietniu br. indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 171 punktów i znajdował się na najniższym poziomie od czerwca 2010 roku. Ponownie potaniały przetwory mleczne, są one o ok. 30 proc. tańsze niż rok temu. Spadły też ceny zbóż, cukru i olejów roślinnych.

Indeks FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds wyżywienia) był o niemal 19,2 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to osiągnął poziom 211,5 punktu i o 1,21 proc. niższy niż w marcu 2015 r. Jest to już trzynasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat 90. - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

r e k l a m a

 

W ocenie ekspertów, spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością krajów do większości towarów. W kwietniu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych, łagodniej zniżkowały ceny zbóż, cukru i olejów roślinnych, a w przypadku mięs odnotowano pierwszy od ośmiu miesięcy wzrost.

r e k l a m a

 

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w kwietniu osiągnął pułap o 6,74 proc. niższy w stosunku do jego poziomu z marca i wynosił 172,4 punktu, co oznacza ponowny trend spadkowy po zaledwie dwóch miesiącach zwyżek. Najbardziej dynamicznie spadły ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Powrót spadkowej tendencji jest spowodowany zniesieniem kwotowania produkcji mleka w UE - uważają analitycy. Od kwietnia po raz pierwszy od 1984 r. nie ma limitów produkcyjnych i jest oczekiwanie na zwiększenie dostaw eksportowych. Ponadto spadki cen napędza dodatkowo niepewność co do popytu na artykuły mleczarskie z Chin oraz rosyjskie embargo m.in. na produkty mleczne.

 

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w kwietniu 2015 roku na poziomie o ponad 31 proc. niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 4 miesiące 2015 r. osiągnęła poziom 178,23 punktu i była o prawie 33 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku.

 

Do spadku ceny cukru (o - 1,3 proc.) przyczyniły się m.in. doniesienia o wyższych niż oczekiwano zbiorach trzciny cukrowej w Brazylii, która jest głównym światowym producentem i eksporterem cukru. Ponadto zniżki cen cukru w skali światowej są spowodowane osłabieniem waluty brazylijskiej względem amerykańskiego dolara. Na spadek cen ma także wpływ wyższa produkcja cukru w Indiach i zapowiedź podniesienie ceł importowych z 25 proc. do 40 proc.

 

Zniżka cen olejów roślinnych (o - 1 proc.) nastąpiła głównie na skutek spadku cen oleju palmowego. Olej ten potaniał na skutek wyższej niż oczekiwano produkcji w Indonezji i Malezji, która zbiegła się z mniejszym popytem importowym w skali światowej. Nieznacznie podrożał olej sojowy, co jest wynikiem obaw o jego dostawy z Ameryki Południowej. Ceny oleju słonecznikowego rosły na skutek spadającej produkcji światowej i niższych dostaw eksportowych.

 

Indeks cen zbóż obniżył się (o - 1,3 proc.) głównie z powodu spadków światowych cen pszenicy wywołanych dużą podażą tego zboża oraz dużymi zapasami. Pszenica tanieje także z powodu działań spekulacyjnych i niższego popytu w oczekiwaniu na jeszcze niższe ceny. Ustabilizowały się ceny kukurydzy.

 

Po raz pierwszy od ośmiu miesięcy wzrósł indeks cen mięsa (+1,7 proc.) z powodu wyższych cen wołowiny i baraniny z Oceanii. Ceny wieprzowiny również nieznacznie wzrosły, a w przypadku drobiu odnotowano spadki. Wzrost indeksu cen mięsa napędzany jest też przez wyższy popyt importowy z Chin, Japonii, USA i Wietnamu.

 

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku pełnego (PMP) i odtłuszczonego (OMP) oraz serów. (PAP)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody