r e k l a m a

Partner serwisu

Bez łąk nie ma mleka

Polskie mleko
Data publikacji 24.06.2016r.

W ostatni weekend maja br. odbyła się „Zielona Gala” w Szepietowie. Tradycyjnie, oprócz praktycznych pokazów pracy maszyn zielonkowych organizatorzy przygotowali bogatą część teoretyczną.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Wśród prelegentów wystąpił między innymi dr Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie, który starał się wskazać, jak można zmniejszyć koszty produkcji mleka poprzez odpowiednie wykorzystanie użytków zielonych.
Ceny mleka są obecnie niskie i niestety nie zapowiada się na rychłą poprawę. Uczestniczyłem niedawno w konferencji w Niemczech i tam przygotowuje się hodowców na to, że za rok może być jeszcze gorzej. Dlatego trzeba koniecznie zwrócić uwagę na to, co się dzieje w naszych gospodarstwach, jak inwestować mądrze, jakie ponosimy koszty, co zrobić, by opłacalność produkcji utrzymywała się na poziomie opłacalności – powiedział na wstępie dr Marcin Gołębiewski.

Podejmowanie codziennych decyzji ma wpływ na to, jak prosperuje dane gospodarstwo.
Dla mnie gospodarstwem innowacyjnym nie jest to, które ma bardzo dobry sprzęt, ale mające bardzo dobry sposób zarządzania, który przez innowacje technologiczne prowadzi do osiągnięcia swoich rezultatów ekonomicznych – powiedział prelegent.Marcin Gołębiewski podkreślił, że najważniejszym czynnikiem kształtującym efektywność produkcji mleka jest żywienie. Dodał także, iż kosztem nr 1 w produkcji mleka jest koszt żywienia. W zależności od intensywności produkcji będzie on wynosił pomiędzy 50 a ponad 60%.

Prelegent poruszył także zagadnienie właściwej konserwacji pasz z użytków zielonych.
– Konserwacja może być przeprowadzona poprzez suszenie lub poprzez zakiszanie. Zielonkę łąkową zakiszamy na 2 sposoby. Kisimy zielonkę świeżą mającą 20 do 40% suchej masy lub sporządzamy sianokiszonkę mającą 40 do 60% suchej masy. Jeżeli chcemy zakiszać na pryzmie, to wybieramy materiał bardziej wilgotny, który będzie dobrze się ubijał. W przypadku zakiszania w balotach, sucha masa materiału powinna mieć co najmniej 40–45% suchej masy – powiedział Marcin Gołębiewski.

Wykładowca podkreślił także, iż w gospodarstwie mlecznym musi odbywać się bilansowanie dawek pokarmowych.Przy układaniu dawek rzadko się zdarza, że mamy do dyspozycji wszystkie komponenty. Także rzadko mamy wszystkie pasze odpowiednio zabezpieczone w ilości i jakości adekwatnej do zamierzonych celów hodowcy. Nie ma możliwości osiągania wydajności 10 tys. litrów mleka rocznie bez precyzji. Ta precyzja to nie tylko precyzyjne odmierzanie dawki pokarmowej, ale także precyzyjne zaplanowanie tego co do niej wchodzi. Bardzo ważne są tutaj komponenty pochodzące z użytków zielonych, które stanowią zwykle około 30 – 40% całej suchej masy dawki pokarmowej – powiedział Marcin Gołębiewski.
Prelegent dodał także, iż w przypadku użytków zielonych podstawą uzyskania wartościowej paszy jest zbiór.

– To tutaj uzyskujemy odpowiednią strukturę paszy. Nie widziałem wozu paszowego, który mógłby zwiniętą, niepociętą paszę rozdrobnić na wartości akceptowane przez współczesne krowy, czyli mieszczące się w granicach 15 do 25 mm. Rotory w prasach i w przyczepach samozbierających nie pozwalają na takie pocięcie zielonki.
Dlatego dobrze jest użyć sieczkarni samozbierającej, dzięki której uzyskamy odpowiednią długość zielonki, jak też zaoszczędzimy później czas podczas mieszania dawki w wozie paszowym – powiedział prelegent.


Józef Nuckowski

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody