Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Braki składników pokarmowych sprzyjają infekcjom

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko
Braki składników pokarmowych sprzyjają infekcjom
Polskie mleko Zdrowie krów
Data publikacji 18.05.2022r.

Okres okołoporodowy krowy mlecznej związany jest najczęściej ze znacznym drenażem składników pokarmowych, wynikającym z wysokich wydajności mleka, przy jednocześnie niższej od zapotrzebowania ich podaży. Brak apetytu w tym czasie oznacza zmniejszenie pobrania energii, białka, składników mineralnych i witamin, mających duże znaczenie dla odporności krowy.

To tłumaczy zwiększenie zachorowalności na mastitis w ostatnich 2 tygodniach przed porodem oraz przede wszystkim w pierwszych tygodniach laktacji. Zapewnienie krowie optymalnego pokrycia na niemal wszystkie składniki pokarmowe, które miałyby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego jest w okresie okołoporodowym bardzo trudne. Stąd też wynika konieczność uzupełnienia dawki pokarmowej w te składniki, których krowie najczęściej brakuje. Przykładem może być witamina E. Krowa zaczyna sekrecję siary do gruczołu mlekowego już kilka dni przed porodem, zmniejszając zapasy witaminy E, nieodnawiane przez słaby apetyt, co oczywiście osłabia układ odpornościowy. Ochrona przed mastitis polega więc na uzupełnieniu niedoborów witaminy E. Po osiągnięciu optymalnego pokrycia zapotrzebowania krowy na witaminę E, dalsze jej zwiększanie udziału w dawce jest już bezużyteczne. To, jak zareaguje krowa na dodatek witaminy czy składnika mineralnego zależy przede wszystkim od tego, ile tych składników znajduje się w dawce bez uzupełnienia.

Składniki mineralne i witaminy, które mają istotny związek z funkcjonowaniem układu odpornościowego, a więc składniki ważne w profilaktyce mastitis to: selen, cynk, miedź oraz witaminy E i A, a także beta-karoten. Większość z nich jest częścią systemu antyoksydacyjnego organizmu.

W wielu doświadczeniach wykazano, że brak witaminy E sprzyja mastitis. Z drugiej strony, uzupełnianie dawek pokarmowych w tę witaminę w okresie okołoporodowym ogranicza liczbę nowych infekcji w stadzie, skraca długość trwania choroby oraz zmniejsza liczbę krów z klinicznym mastitis.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "O czym piszemy w najnowszym 6. numerze magazynu Elita Dobry Hodowca?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody