Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Hodowcy zbyt często bagatelizują kulawizny u krów w czasie zasuszania

Hodowcy zbyt często bagatelizują kulawizny u krów w czasie zasuszania
Polskie mleko Zdrowie krów
Data publikacji 23.10.2020r.

Zdaniem kanadyjskich naukowców, hodowcy zasuszają zbyt dużo kulawych krów. Podstawę do tej opinii dało badanie grupy 426 krów z sześciu kanadyjskich mlecznych farm. Badanie wykazało, że 22% pierwiastek oraz 78% wieloródek zostało zasuszonych, podczas gdy były kulawe.

U kulwawych krów częściej dochodzi do zatrzymania łożyska

Ponadto, w trakcie fazy zasuszania, u wielu krów wykształciły się choroby racic. Zjawisko to jest w praktyce bardzo często przez hodowców bagatelizowane, ponieważ w okresie zasuszania, często nie obserwuje się dokładnie krów przez co nie ocenia się ich zachowań ruchowych i jest to poważny błąd.

Dlaczego? Zasuszone krowy, które są kulawe, częściej doświadczają na początku laktacji zatrzymania łożyska.

r e k l a m a

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Archiwum

Widziałeś już nasze video "O czym piszemy w najnowszym 6. numerze magazynu Elita Dobry Hodowca?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a