StoryEditorZdrowie krów

Hodowcy zbyt często bagatelizują kulawizny u krów w czasie zasuszania

23.10.2020., 15:10h
Zdaniem kanadyjskich naukowców, hodowcy zasuszają zbyt dużo kulawych krów. Podstawę do tej opinii dało badanie grupy 426 krów z sześciu kanadyjskich mlecznych farm. Badanie wykazało, że 22% pierwiastek oraz 78% wieloródek zostało zasuszonych, podczas gdy były kulawe.

U kulwawych krów częściej dochodzi do zatrzymania łożyska

Ponadto, w trakcie fazy zasuszania, u wielu krów wykształciły się choroby racic. Zjawisko to jest w praktyce bardzo często przez hodowców bagatelizowane, ponieważ w okresie zasuszania, często nie obserwuje się dokładnie krów przez co nie ocenia się ich zachowań ruchowych i jest to poważny błąd.

Dlaczego? Zasuszone krowy, które są kulawe, częściej doświadczają na początku laktacji zatrzymania łożyska.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Archiwum
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 00:37