r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przygotować TMR o odpowiedniej wilgotności?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 06.09.2018r.

Wilgotność dawki wpływa między innymi na jakość procesów fermentacyjnych w żwaczu oraz intensywność ślinienia się. Im bardziej wilgotna jest pasza, tym mniej produkowane jest śliny, która jest naturalnym buforem odczynu żwacza.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Co zrobić, gdy TMR jest zbyt mokry?

Optymalny TMR powinien zawierać od 40 do 50% suchej masy. Gdy zawartość suchej masy jest niższa niż 40% musimy wówczas wspomagać się paszami suchymi. Dobrym dodatkiem są suche wysłodki, które dodane do TMR-u bardzo odciągają wilgoć z miksu, a dochodząc do żwacza wspomagają przeżuwanie. Doskonałym dodatkiem jest również sieczka ze słomy. Bardzo dobrze odciąga wodę z miksu suche młóto. Jego dodatek sprawia, że TMR jest bardziej skoncentrowany i w efekcie krowy pobierają więcej suchej masy.

Jeśli TMR jest zbyt suchy

A co w sytuacji, gdy nasz TMR jest zbyt suchy (powyżej 55% suchej masy)? W suchej mieszaninie bardzo często dochodzi do osypywania się paszy treściwej, co powoduje, że krowy sortują paszę, a wybierając najlepsze kęsy, mają później problemy metaboliczne. Najprostszym i najtańszym zarazem ratunkiem w sytuacji zbyt suchego TMR-u jest dodatek wody. Bez żadnych obaw możemy stosować nawet 4 litry wody na sztukę (przy bardzo suchym TMR-erze), ale… Warunkiem bezpiecznego stosowania wody jest, by mieszanina nie leżała na stole paszowym np. dwa dni.

Suchą masę TMR-u możemy obniżyć również poprzez dodanie do miksu podprasowanych wysłodków czy też młóta. Przy dobrym ułożeniu dawki, możemy dodać nawet 7 kg młóta, oszczędzając przy tym około 0,7 kg soi z dawki pokarmowej, bez uszczerbku dla wydajności. Nadal, mało jeszcze docenianym w polskich oborach dodatkiem jest melasa, która nie tylko obniża zawartość suchej masy, ale jednocześnie doskonale poprawia smakowitość dawki.


Fot. Archiwum

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody