StoryEditorZdrowie krów

Jak suplementować witaminę E u krów przed porodem?

14.01.2021., 13:01h
Na około 3 tygodnie przed wycieleniem i bezpośrednio po nim u krów występuje znaczny niedobór witaminy E. Jest to konsekwencja powstawania w organizmie dużej ilości wolnych rodników oraz zwiększonego zapotrzebowania w związku z produkcją siary i mleka.

Dlaczego w okresie okołoporodowym wzrasta zapotrzebowanie na witaminę E?

Krowa produkująca siarę wykorzystuje zgromadzone zapasy witaminy E, dodatkowo zaś bardzo często występujący w tym okresie brak apetytu sprawia, że jej zapasy w niedużym stopniu są odnawialne. Wpływa to na osłabienie systemu odpornościowego nie tylko krowy, ale również nowo urodzonego cielęcia. Organem najbardziej wrażliwym na niedobór witaminy E jest wątroba, gdyż jej niedobory są przyczyną zwyrodnienia narządów miąższowych. Witamina E ochrania przed niszczącym wpływem wolnych rodników najważniejszych białek ciałek krwi, które bronią gruczoł mlekowy przed patogenami wywołującymi mastitis.

Rola witaminy E w organizmie

Witamina E odgrywa bardzo ważną rolę w zapobieganiu wielu schorzeń krów, szczególnie w okresie poporodowym:
  • obniża podwyższony poziom lipidów przy stłuszczeniu wątrobowym;
  • uczestniczy w procesach odtruwania;
  • reguluje rozwój i funkcję gruczołów płciowych przed i po wycieleniu;
  • pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych;
  • zwiększa odporność na stres cieplny oraz ogranicza ilość nowych infekcji.
Zaburzenia wynikające z niedoboru witaminy E objawiają się w postaci słabości mięśnia sercowego, pogorszonego metabolizmu mięśni i wątroby, zatrzymania łożyska, stanów zapalnych macicy i wymienia, cyst jajnikowych i wielu innych anomalii. Z powyższych powodów zaleca się podawanie krowom mlecznym 500–600 mg witaminy dziennie, natomiast w okresie ostatnich 2 do 4 tygodni przed porodem nawet 1000–2000 mg witaminy E, co zmniejszy ryzyko zapalenia gruczołu mlekowego. Dobrą praktyką jest podanie iniekcyjne na 3 tygodnie przed wycieleniem 700 mg witaminy E oraz 50 mg selenu.


  • W okresie okołoporodowym niemal wszystkie krowy mają zmnijeszono poziom witaminy E, co dowodzi o braku pokrycia zapotrzebowania na tę witaminę
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dabrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 00:36