– Każde 100 tys. komórek somatycznych w mleku, powyżej wartości 200 tys. lks/1 ml, obniża produkcję mleka o około 2,5%. Oznacza to, że stado, w którym liczba komórek w mleku wynosi np. 500 tys. ml, mogłoby wyprodukować o 7,5% mleka więcej – poinformował praktykujący lekarz weterynarii Robert Popławski (członek Polskiego Stowarzyszenia ds. mastitis), podczas lutowej konferencji, jaką Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu zorganizowała dla swoich dostawców.
Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły. Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Jakie błędy podczas doju najczęściej popełniają hodowcy
r e k l a m a
Profilaktyczne stosowanie antybiotyków będzie zakazane w UE
Od końca stycznia 2022 roku, w całej UE obowiązywać będzie prawo zakazujące stosowania antybiotyków w profilaktyce. Oznacza to, że nie będzie już można stosować profilaktycznie np. tubek na zasuszenie u każdej sztuki.
– O ile w Polsce zastanawiamy się jak w praktyce wyglądać będą te ograniczenia, o tyle w wielu krajach wszystkie działanie zamierzają już w kierunku szeroko rozumianej profilaktyki występowania zapaleń w stadzie. I to nie tylko formie szczepień ochronnych, ale również w kwestii statusu zdrowotnego stada, jego dobrostanu czy żywienia ukierunkowanego na minimalizowanie występowania mastitis – mówił Robert Popławski, który w swojej weterynaryjne praktyce zajmuje się przede wszystkim szeroko pojętym zagadnieniem zapobiegania chorobom wymienia. – Dlaczego profilaktyka jest tak ważna? Poza oczywiście względami ekonomicznymi, tylko ona pozwoli ograniczyć ilość stosowanych antybiotyków, pozyskiwać zdrowe mleko i wreszcie, odzyskać czas, który poświęcamy na obsługę zwierząt karencyjnych.
Higiena doju podstawą profilaktyki mastitis
r e k l a m a
Ekspert przypomniał, że mastitis w stadach powodują bakterie zakaźne i środowiskowe, a ostatnie lata pokazują wzrost ilości zapaleń wywołanych właśnie przez bakterie środowiskowe. Fundamentalne znaczenie w profilaktyce mastits ma higiena doju, który składa się z kilku etapów: przedzdajania, dezynfekcji przedudojowej (predipping), wycierania, podłączania, samego doju i dezynfekcji poudojowej (postdipping).
W prawidłowej higienie doju najczęściej popełniane są błędy, które łatwo można jednak wyeliminować i dzięki temu zyskać bezpieczeństwo doju krów – podkreślił Robert Popławski. – Pamiętajmy, że aby uniknąć zapaleń wywołanych bakteriami środowiskowymi musimy zadbać o higienę wymion przed dojem. Dojenie brudnej krowy trwa zwykle dwa razy dłużej niż czystej, dlatego w pierwszej kolejności musimy zwrócić uwagę na legowiska. Niezwykle ważna jest także czystość osoby dojącej i najlepiej, by dój wykonywany był w rękawiczkach. Dlatego jest tak ważne? Bakterie bardzo łatwo przyczepiają się do skóry i dojąc krowy przenosimy patogeny z jednej sztuki na drugą. Istotną kwestią jest także bezpieczeństwo własne.
Najważniejsze etapy higienicznego doju
Pierwszym etapem doju powinno być przedzdajanie, które pozwala na wykrycie klinicznej postaci mastitis.
– Nie każda krowa, która ma zmiany w mleku ma spuchnięte wymię – zaznaczył dr Popławski. – Przedzdajanie jest również początkiem stymulacji procesu oddawania mleka, uruchamiając wydzielanie oksytocyny. Proces ten trwa ok. 90 sekund. Gdy szybko rozpoczniemy dój, a oksytocyna jeszcze nie działa, to dochodzi do pustodoju, a stąd już tylko krok do uszkodzenia strzyka.
Z doświadczeń pracy w terenie dr Popławskiego wynika, że kolejny etap doju, jakim jest dezynfekcja przedudojowa strzyków wykonywany jest rzadko i niechętnie.
– A to błąd, gdyż ma ona za zadanie zdezynfekować skórę strzyka przed dojem, a zabieg ten najlepiej działa na bakterie środowiskowe. Do predippingu możemy używać (w zależności od problemów z matitis) kwasu mlekowego, chlorheksydyny czy dwutlenku chloru. Najlepszą metodą na zabicie bakterii bytujących na strzykach jest pianka dezynfekcyjna, która powinna być prawidłowo nałożona czyli tak, by działała na strzyk przez minimum 30 sekund. Najwygodniejszym i najbardziej ekonomicznym sposobem jej nakładania jest stosowanie kubków pianotwórczych– przekonywał eskpert. – Często hodowcy mają obawy, czy bakterie nie „rozniosą się” w stadzie właśnie poprzez kubki do dippingu. Okazuje się, że ilości patogenów przenoszonych tą drogą są znikome. Najwięcej bakterii przenosimy na rękach i aparatach udojowych.
Jak zalecał dr Popławski, do wycierania wymion najlepiej używajmy jednorazowych, papierowych ręczników oraz pamiętajmy o dokładnym wytarciu strzyka i przetarciu jego końcówki. Jeśli tego nie zrobimy, to cały brud zostanie na końcówce strzyka i podczas doju wniknie do wymienia.
– Nie zakładajmy aparatów udojowych na strzyki mokre, bo dochodzi do ich ślizgania się oraz zasysania powietrza i brudnej wody, która ścieka z wymienia na końce strzyków– przestrzegał specjalista. W prawidłowo wydojonym wymieniu może zostać ok. 250 ml mleka. Zdajanie do końca nie jest wskazane. Po pierwsze, po kilku minutach te 250 ml i tak zaraz napłynie do wymienia, po drugie, gdy zdajamy do końca, często dochodzi do pustodoju i – wspomnianego już – uszkodzenia strzyków. Przy automatycznym odłączaniu aparatów udojowych warto zwrócić uwagę na to, przy jakim przepływie mleka aparaty się odłączają. Często jest to bowiem wartość zbyt niska. Przyjmuje się, że przepływ 400–500 ml na minutę jest wartością optymalną, przy której aparaty powinny się odłączać. Przy dużych halach udojowych dąży się nawet do wartości 800–1000 ml na minutę.
Ostatnim etapem doju jest dezynfekcja poudojowa (postdipping), który to najlepiej działa na bakterie zakaźne.
– Należy wykonać ją najszybciej jak to jest możliwie. I co ważne – co najmniej 3/4 strzyka musi zostać pokryte dobrym preparatem od sprawdzonych producentów– zaznaczył dr Popławski. – Ważne, by preparat utrzymywał się na strzyku przez odpowiedni czas, tak by mógł skutecznie zadziałać na patogeny. Pamiętajmy, by po doju podać zwierzętom smakowitą paszę, której pobieranie przez 30 minut pozwoli na całkowite zamknięcie się strzyków po doju.
Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.
Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić (szczegóły w Polityce Prywatności).
✕
Drogi Użytkowniku!
Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody
✕
Na co wyrażasz zgodę?
Przechodząc do serwisu poprzez: scrollowanie treści poza wyświetlanym u dołu strony komunikatem, klikanie w linki prowadzące do elementów serwisu, a także przez zamknięcie okna informacyjnego dotyczącego cookies i przetwarzania danych zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez PWR Sp. z o.o. i jej zaufanych partnerów w celach marketingowych, w tym na potrzeby wyświetlania reklam targetowanych, czyli dopasowanych do twoich zainteresowań.
O konieczności podjęcia decyzji dotyczących przetwarzania przez PWR i Zaufanych Partnerów Twoich danych i sposobach wyrażenia lub niewyrażenia zgody na ich przetwarzanie a także o użyciu plików Cookies i podobnych technologii w celu dopasowywać reklamy do Twoich zainteresowań i prowadzenia analityki stron naszych serwisów informujemy Cię u dołu stron na naszych serwisach do momentu podjęcia przez Ciebie decyzji dotyczących tych rozwiązań.
Brak wyrażonych zgód może skutkować większą liczbą reklam, wyświetlanych losowo, bez odniesienia do Twoich zainteresowań. Więcej informacji o plikach Cookies i podobnych technologiach oraz celach ich wykorzystania znajduje się Polityce Prywatności.
Podmioty odpowiadające za przetwarzanie Twoich danych to:
Administrator Danych, czyli Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (PWR) z siedzibą w Poznaniu przy ul. Metalowej 5 oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi współpracujemy realizując nasze cele analityczne i marketingowe.
Jakie dane przetwarzamy?
Do danych tych należą: adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, mobilny identyfikator reklamowy, typ przeglądarki, język przeglądarki, liczba kliknięć, ilość czasu spędzonego na poszczególnych stronach, data i godzina korzystania z Serwisu, typ i wersja systemu operacyjnego, rozdzielczość ekranu, dane zbierane w dziennikach serwera, a także inne podobne informacje.
Podstawy przetwarzania tych danych
a/ uzasadniony interes PWR, jakim jest prowadzenie działań marketingu własnego i podmiotów trzecich współpracujących z PWR, w tym dopasowywanie treści i reklam do Twoich zainteresowań, przeprowadzanie analiz dotyczących ruchu na stronach serwisu i ich funkcjonalności, a także zapewnienie bezpieczeństwa usług, możliwości dochodzenia praw i roszczeń, b/ wyrażona zgoda – na realizację działań marketingowych PWR i jej Zaufanych Partnerów-reklamodawców, polegających na dopasowaniu treści i reklam do Twoich zainteresowań
Prawa, z jakich możesz skorzystać w związku z przetwarzaniem Twoich danych to:
Prawo wycofania w dowolnym momencie udzielonej zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie ma wpływu na legalność działań w okresie, gdy zgoda była wyrażona. Prawo dostępu do własnych danych, do ich sprostowania, usuwania, prawo do przenoszenia danych, wyrażenia sprzeciwu, prawa do ograniczenia przetwarzania, a także z prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych. (Szczegóły dostępne w Polityce Prywatności)
Dzięki Twojej zgodzie na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam będziemy mogli ograniczyć ilość wyświetlanych reklam i prezentować Tobie tylko te, którymi możesz być zainteresowany. Takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej, z których korzystasz
Brak Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam nie daje nam możliwości ograniczenia treści i reklam do tych, które mogą Cię zainteresować. Reklamy nadal będą widoczne, będą wyświetlane losowo – bez uwzględniania Twoich zainteresowań. Rozwiązania techniczne uniemożliwiające w niektórych przeglądarkach zainstalowanie tzw. cookies trzeciorzędowego blokuje nam skuteczne wyłączenie dopasowywania reklam we wszystkich naszych serwisach. Najlepiej wyłącz dopasowywania reklam w każdym z naszych serwisów niezależnie. Jeśli korzystasz z różnych urządzeń i/lub przeglądarek, pamiętaj, że wyłączenie możliwości dopasowywania reklam w wybranej przeglądarce lub urządzeniu jest skuteczne tylko na nim. Dlatego takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej.
Zgoda/wycofanie zgody
1. W każdej chwili można wycofać zgodę na instalowanie cookies i podobnych technologii. Można to zrobić poprzez zmianę ustawień przeglądarki.
2. Aby wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych w szczególności związanych z wyświetlaniem reklam targetowanych, należy skorzystać z poniższej opcji i w zależności od wyboru zaznaczyć (zgoda) lub odznaczyć (brak zgody) checkbox.