Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak wygląda produkcja Innowacyjnego Zielonego Mleka na Pomorzu?

Jak wygląda produkcja Innowacyjnego Zielonego Mleka na Pomorzu?
Polskie mleko Innowacje
Data publikacji 19.11.2020r.

Mleko produkowane w oparciu o ekstensywny system żywienia ma być wyjątkowej jakości. Z takiego surowca mają na Pomorzu być produkowane wysokogatunkowe sery. Dzięki unijnym środkom planowane jest wdrożenie działania „Innowacyjne Zielone Mleko”. W tym celu na Pomorzu, Lokalna Grupa Działania Sandry-Brdy zawiązała konsorcjum, w skład którego wchodzi: KP ODR w Minikowie, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Spółdzielnia Mleczarska Spomlek oraz – jak na razie – siedem gospodarstw rolnych.

r e k l a m a

Czym jest Innowacyjne Zielone Mleko?

Konsorcjum stara się o pozyskanie unijnych funduszy, które umożliwią stworzenie łańcucha produkcyjnego. Z mleka wytwarzanego przez krowy żywione ekstensywnie, mają być produkowane wysokiej klasy sery.
Bydgoska uczelnia ma zaś zająć się naukowymi badaniami, które sprawdzą dobrostan zwierząt, jak i jakość produkowanego mleka. W październiku br. ministerstwo rolnictwa zorganizowało na Pomorzu i Kujawach wyjazd studyjny „Szlakiem dobrych praktyk PROW”, podczas którego mieliśmy okazję zwiedzić jedno z gospodarstw uczestniczących w programie „Innowacyjne Zielone Mleko”, należące do Andrzeja Pestki z Lipienic.
Podstawę żywienia krów w okresie letnim stanowi wypas pastwiskowy. Zimą zwierzęta żywione są sianokiszonką, a uzupełnieniem dawki jest śrutowane zboże oraz ziarno kukurydzy. Całkowicie zrezygnowano z kiszonki z kukurydzy.
Wypas prowadzony był do końca października, obecnie stado wyprowadzane jest na pastwisko w zależności od pogody. Pastwisko liczące 8 ha zostało założone dwa lata temu i znajduje się przy siedlisku – informuje Andrzej Pestka.
Stado utrzymywane jest w oborze wolnostanowiskowej w systemie głębokiej ściółki. Obornik stanowi bardzo ważny surowiec, gdyż jest jedynym źródłem nawozu i służy do użyźniania trwałych użytków zielonych. Hodowca dodatkowo utrzymuje bydło opasowe. Cielęta, które się urodzą zostają w gospodarstwie. Łącznie stado bydła liczy 80 sztuk. Mleko produkowane jest przez krowy rasy hf oraz simental. W stadzie prowadzony jest naturalny rozród. Na pastwisku z krowami przebywa buhaj, który jest w rejestrach prowadzonych przez PFHBiPM.

  • Grażyna Wera-Malatyńska – prezes LGD Sandry-Brdy
Pastwisko – podstawa żywienia mlecznego stada
  • Pastwisko – podstawa żywienia mlecznego stada

Czym różni się Zielone Mleko od zwykłego mleka krowiego?

r e k l a m a

Rezygnacja z intensywnego żywienia krów oraz utrzymywanie ich na pastwisku nie było przypadkowe. Krowy, co prawda produkują o ok. 30% mleka mniej, jednak jego walory pozwalają na produkcję serów twardych z górnej półki. Ponadto – jak podkreśla hodowca – krowy utrzymywane na pastwisku cechują się wyjątkowo dobrą zdrowotnością. Mniejsze są też koszty ponoszone na ich utrzymanie. Początkowo w projekcie „Innowacyjne Zielone Mleko” udział będzie brało siedem zlokalizowanych w rejonie Borów Tucholskich i Kaszub gospodarstw. Zgłosiło się już około 30 kolejnych zainteresowanych produkcją „zielonego mleka”, którą zamierza rozpocząć chojnicki zakład Spółdzielczej Mleczarni Spomlek. Jeśli będzie na nie popyt, możliwe, że rolnicy będą za tak produkowane mleko otrzymywać wyższą stawkę.
Gdybym otrzymywał około 2 zł za litr, byłbym bardzo zadowolony. Taka stawka gwarantowałaby opłacalność – uważa Andrzej Pestka. – Projekt jest o tyle interesujący, że spełnia wiele kryteriów związanych ze zrównoważonym rolnictwem. Chojnice oraz Bory Tucholskie to teren cenny przyrodniczo, którego głównym walorem jest środowisko naturalne. Kiedyś dominowały tutaj pastwiska i stan ten chcemy przywrócić, dołączając kolejny atut – ser z „zielonego mleka”. Badania potwierdziły, że ma ono kompletnie inne walory i skład niż mleko produkowane w oborach wielkostadnych, gdzie podstawą żywienia jest kiszonka z kukurydzy. Jest to mleko, które ma m.in. dobry stosunek kwasów omega 3 do omega 6 – tłumaczy Grażyna Wera-Malatyńska, prezes LGD Sandry-Brdy.

Stado bydła utrzymywane jest w bezuwięziowej oborze na głębokiej ściółce
  • Stado bydła utrzymywane jest w bezuwięziowej oborze na głębokiej ściółce
  • Andrzej Pestka prowadzi 40-hektarowe gospodarstwo w miejscowości Lipienice, niedaleko Chojnic. Utrzymuje 25 szt. dojnych krów. Hodowca jest dostawcą Spółdzielczej Mleczarni Spomlek oddział w Chojnicach
Podobne systemy utrzymania są w krajach Europy Zachodniej, np. w Austrii, wytwarzane jest mleko z siana, które stanowi podstawę żywienia krów. Nie wymyśliliśmy nic nowego. Korzystamy ze sprawdzonych pomysłów. Adaptujemy je jednak do naszych pomorskich warunków. Produkcją „zielonego mleka” chcą się zająć różne gospodarstwa, również te, gdzie krowy utrzymywane są w oborach uwięziowych.

Tomasz Ślęzak
Zdjęcia: Tomasz Ślęzak

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody