StoryEditorInnowacje

Jak wygląda produkcja Innowacyjnego Zielonego Mleka na Pomorzu?

19.11.2020., 15:11h
Mleko produkowane w oparciu o ekstensywny system żywienia ma być wyjątkowej jakości. Z takiego surowca mają na Pomorzu być produkowane wysokogatunkowe sery. Dzięki unijnym środkom planowane jest wdrożenie działania „Innowacyjne Zielone Mleko”. W tym celu na Pomorzu, Lokalna Grupa Działania Sandry-Brdy zawiązała konsorcjum, w skład którego wchodzi: KP ODR w Minikowie, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Spółdzielnia Mleczarska Spomlek oraz – jak na razie – siedem gospodarstw rolnych.

Czym jest Innowacyjne Zielone Mleko?

Konsorcjum stara się o pozyskanie unijnych funduszy, które umożliwią stworzenie łańcucha produkcyjnego. Z mleka wytwarzanego przez krowy żywione ekstensywnie, mają być produkowane wysokiej klasy sery.
Bydgoska uczelnia ma zaś zająć się naukowymi badaniami, które sprawdzą dobrostan zwierząt, jak i jakość produkowanego mleka. W październiku br. ministerstwo rolnictwa zorganizowało na Pomorzu i Kujawach wyjazd studyjny „Szlakiem dobrych praktyk PROW”, podczas którego mieliśmy okazję zwiedzić jedno z gospodarstw uczestniczących w programie „Innowacyjne Zielone Mleko”, należące do Andrzeja Pestki z Lipienic.
Podstawę żywienia krów w okresie letnim stanowi wypas pastwiskowy. Zimą zwierzęta żywione są sianokiszonką, a uzupełnieniem dawki jest śrutowane zboże oraz ziarno kukurydzy. Całkowicie zrezygnowano z kiszonki z kukurydzy.
Wypas prowadzony był do końca października, obecnie stado wyprowadzane jest na pastwisko w zależności od pogody. Pastwisko liczące 8 ha zostało założone dwa lata temu i znajduje się przy siedlisku – informuje Andrzej Pestka.
Stado utrzymywane jest w oborze wol...
Pozostało 74% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 06:30