StoryEditorZarządzanie stadem

Jak zarządzać stadem 200 sztuk bydła, aby nie było problemów ze zdrowotnością

27.12.2020., 11:12h
Zdaniem Roberta Kapturskiego, ważnym, jeśli nie najważniejszym elementem wpływającym na zdrowie zwierząt jest profilaktyka, która pozwala ograniczyć lub całkowicie wyeliminować wydatki związane z leczeniem zwierząt.

Stado liczące blisko 200 sztuk bydła

Nasze stado liczy blisko 200 sztuk, w tym ok. 80 krów dojnych, rasy holsztyńsko-fryzyjskiej – na wstępie informuje pan Robert.

Krowy dojne oraz młodzież przebywają w wolnostanowiskowej oborze o wymiarach 40 na 22 m wybudowanej w 2011 r. z 90 legowiskami. Pozostałe sztuki zajmują starą oborę o wymiarach 48 na 11 m. W budynku tym jest porodówka, a w 2018 r. dostawiony został do niego cielętnik. Dojarnia, w której mieści się hala udojowa typu rybia ość 2x5 stanowisk znajduje się w oddzielnym budynku dobudowanym do nowszej obory. Mleko przechowywane jest w schładzalniku o poj. 4000 l.

Po pierwsze zdrowie, po drugie długowieczność

W gospodarstwie Kapturskich za główne kryteria doboru buhajów do inseminacji od wielu lat brana pod uwagę jest w pierwszej kolejności poprawa zdrowotności, w drugiej, długowieczność pozwalająca na wydłużenie okresu użytkowania krowy. Na trzecim miejscu podnoszenie wydajności mlecznej.

Średnia wydajność naszego stada wynosi obecnie 10 tys. kg mleka od sztuki i systematycznie staramy się ją podnosić. Z drugiej strony nie chcemy przesadzić, by wzrost nie odbił się negatywnie ...
Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 18:00