r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zastąpić śrutę sojową makuchem rzepakowym w żywieniu krów?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 03.05.2019r.

Wprowadzenie do dawki pokarmowej makuchu rzepakowego, który charakteryzuje się wysoką zawartością białka i dobrze zbilansowanym składem aminokwasowym, może być z powodzeniem traktowany jako zamiennik poekstrakcyjnej śruty sojowej dla bydła. Żywieniowcy sugerują, że 1% śruty sojowej poekstrakcyjnej może zastąpić 1,5% makuchu rzepakowego.

Ja powstaje makuch rzepakowy i co zawiera?

r e k l a m a

Makuch rzepakowy powstaje w wyniku tłoczenia oleju z nasion rzepaku o różnej wielkości i sile zgniotu, dlatego ma zróżnicowaną zawartość oleju, który to jest składnikiem energetycznym makuchu. Zawartość energii metabolicznej w makuchu jest wyższa niż w śrucie rzepakowej, jednak zawartość białka jest niższa. Zawartość białka jest ściśle związana z zawartością tłuszczu i waha się w granicach od 30 do 34% (300–340 g/kg). Zawartość tłuszczów wynosi 9–13%, a zawartość włókna – 9–12%.

Ile makuchu rzepakowego można stosować w żywieniu krów?

W żywieniu bydła makuch można wykorzystać jako komponent mieszanek paszowych, składnik TMR-u i jako dodatek do śrut, i otrąb zbożowych w samodzielnie wykonywanych w gospodarstwach mieszankach o uproszczonym składzie.

Dopuszczalne udziały pasz rzepakowych w mieszankach paszowych dla poszczególnych grup bydła wynoszą:
  • krowy mleczne 30%,
  • jałówki 25%,
  • cielęta powyżej 80–100 kg masy ciała 20%.
Dopuszczalna ilość makuchu rzepakowego dla krów mlecznych wynosi od 1 do 3 kg na dobę, zależnie od wydajności mlecznej. Przy wydajności 15 kg mleka będzie to 1 kg na dobę, ale już przy mleczności 35 kg mleka, można podawać prawie 3 kg makuchu na dobę. Poekstrakcyjna śruta i makuch rzepakowy w żywieniu krów mlecznych, do wydajności 20–25 kg mleka/dobę, są pełnowartościowym substytutem śruty sojowej. Przy wydajności powyżej 25 kg zwiększa się zapotrzebowanie krów na aminokwasy i należy pamiętać, by zapotrzebowanie to pokryć.

Wartość pokarmowa makuchu rzepakowego dla przeżuwaczy (w 1 kg)
Składnik Makuch
Energia metaboliczna MJ/kg s.m. 13
Jednostka paszowa produkcji mleka (JPM) 1,06
Jednostka paszowa produkcji żywca ( JPZ) 1,05
BTJP (g) 86
Rozkład żwaczowy po 24 godz. (%) 72-75
BTJN (g) 195
BTJE (g) 162
Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody