Odpowiednim żywieniem zmniejszyć stres cieplny
r e k l a m a
Jak żywić krowy w okresie upałów?
- Zwiększenie pobrania potasu i sodu. Pocące się zwierzęta wyprowadzają z organizmu wodę wraz z elektrolitami. W warunkach sprzyjających stresowi cieplnemu zawartość potasu w dawce pokarmowej powinna być zwiększona do ok. 1,5%, co przy pobraniu 25 kg suchej masy daje pobranie 375 g potasu
- Zwiększenie udziału pasz treściwych w dawce pokarmowej kosztem mniejszego udziału pasz objętościowych, których fermentacja w żwaczu generuje ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że żywienie dawkami ze zwiększoną zawartością pasz treściwych zwiększa zagrożenie kwasicą, dlatego konieczne jest stosowanie np. kwaśnego węglanu sodu czy żywych kultur drożdży.
- Stosowanie dodatków tłuszczowych. W czasie przemian tłuszczu krowy wydzielają mniej ciepła niż w czasie przemian węglowodanów.
- Montowanie wentylatorów nad stołem paszowym.
- Dodawanie melasy do TMR-u, w ilości 1–2 kg/sztukę, która powoduje, że mieszanina wolniej wysycha. Melasa jest dodatkowo dobrym źródłem potasu.
- Częstsze żywienie i żywienie „na noc”, czyli 70–80% dziennej dawki zadawane powinno być wieczorem.
- Dbałość o staranne wybieranie kiszonek z silosu, unikanie ich przegrzewania się.
- Intensywnie pocąca się krowa wydala ze swojego organizmu wodę, a wraz z nią elektrolity, czyli sód i potas. Wówczas to zwiększa się pobranie lizawek solnych, których nie powinno zabraknąć w żadnej grupie technologicznej
Zdjęcia: Beata Dąbrowska