r e k l a m a

Partner serwisu

Jaka dawka tłuszczu chronionego ogranicza stres cieplny u krów?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 28.06.2019r.

Krowy mleczne predysponowane genetycznie do przebywania w klimacie umiarkowanym, są szczególnie podatne na stres cieplny, co objawia się znacznym obniżeniem apetytu i produkcji mleka oraz wzrostem pobrania wody.

Mniejsze pobranie i segregowanie paszy to pierwsze oznaki stresu cieplnego

r e k l a m a

Zubożeniu ulega pobranie suchej masy paszy (nawet ponad 25%), natomiast zwiększeniu ilość wody pitnej. Częstym zjawiskiem w tym okresie jest separowanie paszy prowadzące do kwasicy, skutkujące obniżeniem tempa przeżuwania i wzrostu usuwania śliny. W wyniku tego procesu, obniżone jest pH żwacza prowadzące do niedoboru energetycznego wywołującego stłuszczenie wątrobowe, a niekiedy ketozę, jak również do osłabienia układu odpornościowego.

Badania wykazały, że krowy poddane stresowi cieplnemu wykazują ponad 20% redukcję częstotliwości i amplitud motoryki żwacza: spadek aktywności tarczycy, obniżenie pH żwacza, rozszerzenie naczyń krwionośnych, kwasice.

r e k l a m a

Im cieplej tym mniejsza strawność białka

Wraz ze wzrostem temperatury następuje spadek strawności białka i wykorzystania energii, co tłumaczy obniżenie pobrania paszy i wolniejszą motorykę żwacza. Podczas stresu cieplnego z powodu rozszerzenia obwodowych naczyń krwionośnych, następuje redukcja przepływu krwi do naczyń krwionośnych żwacza. Wielu badaczy i praktyków – zootechników uważa, że w utrzymaniu wysokiej wydajności mlecznej podczas stresu termicznego pomaga dawka paszowa o wysokim poziomie paszy treściwej i niskiej zawartości włókna. Wynika to z faktu, że energia metaboliczna z paszy treściwej jest wykorzystywana bardziej efektywnie, aniżeli dawka o wysokim poziomie pasz objętościowych. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże ilości pasz treściwych mogą bardzo szybko prowadzić do obniżenia pH żwacza, czyli występowania kwasicy.

Upały obniżają płodność i odporność krów

Negatywny wpływ upałów na wydajność i skład mleka jest szczególnie istotny u najbardziej wydajnych zwierząt, które charakteryzują się zwiększonym tempem przemian. Jedną z podstawowych konsekwencji stresu cieplnego są zaburzenia płodności krów. Wynikają one ze zmniejszonego pobrania paszy oraz obniżenia wydzielania przez podwzgórze gonadoliberyny (GnRH), hormonu LH i estradiolu odpowiedzialnego za objawy rujowe. W stresie cieplnym krowy mają tendencję do skracania rui lub do cichych rui. To w dużym stopniu wpływa na obniżenie wskaźnika zapładnialności. Przegrzanie organizmu wywołuje zamieralność zarodków, obniżenie odporności, stany zapalne błony śluzowej macicy i wymienia.


fot. Archiwum

Zdrowie krów w czasie upałów mogą wspomóc preparaty ziołowe

Bardzo dobre rezultaty w ochronie zdrowia krów mlecznych i innych przeżuwaczy przed upałami odgrywają odpowiednio dobrane zioła na bazie garbników, kwarcetyny, olejków eterycznych, flawonoidów, glikozydów i śluzów uzyskane z kory dębów, kłączy tataraków, rumianków i kminków. Preparat o nazwie Zioło-mix oprócz walorów zapachowych i smakowych wykazuje silny efekt pobudzający trawienie pasz objętościowych. Jest on bogatym źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów. Jak wykazały badania, preparat ten w upalne dni zapobiega występowaniu kwasic, stanów ketozowych i niestrawności. Przeciwdziała występowaniu zapaleń wymion i racic, a ponadto działa mlekopędnie.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody