r e k l a m a

Partner serwisu

Na pielęgnację strzyków wystarczy kilka chwil

Polskie mleko Porady
Data publikacji 28.05.2018r.

Nieodpowiednie warunki higieniczne w oborze sprzyjają twardnieniu i grubieniu naskórka strzyków oraz zmniejszają elastyczność skóry, co powoduje ich pękanie. W trakcie doju złuszczająca się skóra pozbawia strzyki osłony kwasów tłuszczowych, czego konsekwencją może być osiedlanie się bakterii, np. Staphylococcus aureus.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Jak powstaje hiperkeratoza kanałów strzykowych

Na wysuszenie i nadmierne rogowacenie naskórka strzyków wpływać mogą również sezonowe warunki pogodowe, przyczyniając się do powstania hiperkeratozy zewnętrznego ujścia kanału strzykowego. Stwierdzono, że u krów z klinicznymi postaciami mastitis występuje większy stopień zrogowacenia końca strzyków niż u krów zdrowych, szczególnie wtedy, gdy stany zapalne występowały pomiędzy drugim a piątym miesiącem laktacji. Występowanie przewlekłego pustodoju przyczynia się do powstania rozległych uszkodzeń mięśnia zwieracza kanału strzykowego powodując mimowolny wyciek mleka. Strzyki, które ociekają mlekiem pomiędzy dojami zwykle narażone są na zakażenia gruczołów przez E.coli oraz wystąpienia klinicznych postaci mastitis.

Prawidłowa dezynfekcja najlepszą profilaktyką mastitis

r e k l a m a

Jednym z najważniejszych elementów profilaktyki mastitis jest dezynfekcja poudojowa strzyków, która powinna być wykonana natychmiast po zdjęciu kubków udojowych. O skuteczności zabiegu w dużym stopniu decyduje czas ekspozycji skóry strzyka na działanie środka. Środek dezynfekcyjny  powinien być w kontakcie ze skórą przez okres min. 15–30 sekund lub do czasu zamknięcia się kanału strzykowego.  Tym sposobem uniemożliwiamy wnikanie bakterii do wymienia.



  • Poudojowa dezynfekcja strzyków zmniejsza ryzyko zakażenia wymienia w czasie, gdy mięsień zwieracza nie zamyka jeszcze kanału strzykowego, a nabłonek nie wytworzył jeszcze naturalnych składników przeciwbakteryjnych
Ilość użytego środka dezynfekcyjnego, który bezpośrednio pozostaje w kanale strzykowym wynosi zaledwie 0,1–0,15 ml. Przed kolejnym dojem wymię należy dokładnie umyć i osuszyć. W ten sposób usuwa się nieczystości oraz resztki środka dezynfekującego ze skóry strzyka. Ponadto należy pierwsze 3 strugi mleka zdoić na przeddajacz, eliminując środek znajdujący się w strzyku, a jednocześnie następuje sprawdzenie jakości mleka. Po tych zabiegach zanika ryzyko przedostania się do mleka pozostałości aktywnych związków przeciwbakteryjnych, które są wykrywane jako substancje hamujące.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody