r e k l a m a

Partner serwisu

Na zielonkę czas

Polskie mleko
Data publikacji 17.05.2016r.

Po ubiegłorocznej suszy i związanych z nią ogromnych niedoborach pasz, wielu hodowców odetchnęło z ulgą. Rozpoczyna się bowiem sezon pastwiskowy, który w tym roku był wyjątkowo oczekiwany. Po pierwsze, stał się ratunkiem na brak kiszonek, po drugie, jest najtańszym systemem żywienia bydła, co w obecnej sytuacji na rynku mleka ma szczególne znaczenie, bo prawidłowo użytkowane pastwisko pozwala najtaniej wyprodukować mleko.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Pomimo że nowoczesne systemy utrzymania i żywienia krów (szczególnie rasy hf) bardzo ograniczyły przebywanie krów na pastwisku, to bezsprzecznie zielonka pastwiskowa jest najlepszą objętościową paszą soczystą. Zielonka o właściwym składzie botanicznym powinna zawierać 70–80% traw pastewnych, 15–20% motylkowych i 5–10% ziół. Krowa może pobrać nawet 70 kg (14–16 kg suchej masy) zielonki dziennie, z której jest w stanie wyprodukować 15–20 kg mleka, bez dodatku paszy treściwej.

Ruch i świeże powietrze korzystnie wpływają na produkcyjność, płodność i rozród bydła. Badania wykazały, że krowy utrzymywane na uwięzi są mniej produkcyjne, a ich użytkowanie jest przeciętnie o 1/4 krótsze w porównaniu do korzystających latem z pastwiska, a zimą z ruchu i słońca na wybiegach. Wartość pastwiska w ciągu sezonu nie jest jednakowa. Największą wartość ma ono w maju i czerwcu. O ile krowy korzystające z pastwiska w tych miesiącach są w stanie wyprodukować około 20 kg mleka na dobę, to już jesienią nie wyprodukują więcej niż 6–8 kg. Na pastwisku bydło najchętniej pasie się o wschodzie i zachodzie słońca, a krowy jedzą trawę przez 5–9 godzin dziennie pokonując przy tym dystans 3–5 km. W godzinach południowych i dniach słonecznych bydło z reguły się nie pasie. Najlepsze wyjadanie runi pastwiskowej następuje przy wysokości traw 15–25 cm. Taka zielonka posiada najwyższą koncentrację składników pokarmowych.

Aby nasze mlecznice mogły jak najlepiej wykorzystać paszę z pastwiska, muszą być do tego dobrze przygotowane. Rozpoczęcie skarmiania zielonek, a zwłaszcza młodych zielonek pastwiskowych, powinno odbywać się stopniowo. Przyzwyczajanie krów do pastwiska powinno trwać około 2–3 tygodnie, w których to następuje adaptacja mikroorganizmów żwacza do nowej paszy. W pierwszych 2–3 dniach pobytu zwierząt na pastwisku wypas nie powinien trwać dłużej niż godzinę do półtorej. W następnych dniach przedłuża się go stopniowo o godzinę, aż do ustalonego czasu pobytu zwierząt na pastwisku w ciągu dnia. W okresie tym zmniejsza się stopniowo ilość pasz zimowych, zaprzestając całkowicie zadawania pasz treściwych białkowych, gdyż młoda zielonka i tak dostarcza nadmiaru białka. Młoda zielonka zawiera jednak mało włókna surowego, co powoduje zbyt szybki przepływ treści pokarmowej i może być przyczyną biegunek. Z tego też powodu trzeba pamiętać, aby w tym okresie podawać krowom tzw. pasze balastowe, czyli siano łąkowe lub słomę (szczególnie jęczmienną) w ilości 3–4 kg. Zjedzona słoma poprawia koncentrację suchej masy w dawce pokarmowej oraz zwiększa zawartość włókna – najlepszego stabilizatora pH treści żwacza.

Pasze te przyczyniają się jednocześnie do lepszego wykorzystania przez bydło młodego porostu pastwiskowego, którego skład chemiczny i koncentracja składników pokarmowych w suchej masie zmienia się w miarę upływu czasu. Prawidłowe przejście z jednego systemu żywienia na drugi zapewnia mikroflorze żwacza możliwość zaadaptowania się do innego składu treści pokarmowej.

W naszych warunkach przyjmuje się, że w okresie letnim 1 ha dobrego i racjonalnie użytkowanego pastwiska pokrywa zapotrzebowanie pokarmowe dwóch dorosłych sztuk bydła. Najlepszy jest kwaterowy sposób wypasu, polegający na trwałym podzieleniu pastwiska na 6–14 możliwie równych powierzchniowo kwater i ich kolejnym spasaniu. Liczbę kwater, na jaką należy podzielić pastwisko, trzeba ustalić na podstawie trzech podstawowych danych, czyli niezbędnej liczby dni odrastania runi do dojrzałości pastwiskowej (najdłużej ok. 5 tygodni), czasu spasania jednej kwatery w rotacji (od 2 do 5 dni) i liczby wypasanych stad zwierząt. Czas spasania jednej kwatery w rotacji wynosi najczęściej 4–5 dni. Na dobrym pastwisku można uzyskać 5–6 rotacji (spasań runi) w sezonie. Oczywiście pod warunkiem, że nie powtórzy się susza, taka jak w ubiegłym roku.

 

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody