Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

PORADNIK: Jak przygotować idealną kiszonkę z kukurydzy?

Beata Dąbrowska
Kategoria: Polskie mleko
PORADNIK: Jak przygotować idealną kiszonkę z kukurydzy?
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 19.08.2021r.

Kukurydziane żniwa za pasem. Zanim sieczkarnie ruszą na pola, z pewnością warto przypomnieć o najważniejszych zasadach wykonania dobrej jakości kiszonki. Jak ją przygotować, by mieć pewność, że jest najwyższej jakości, że dostarcza zwierzętom niezbędnych wartości pokarmowych i przede wszystkim dobrze smakuje?

r e k l a m a

Przepis na idealną kiszonkę w 5 krokach

Fachowym doradztwem i praktyczną pomocą w tym zakresie służą specjaliści z programu Krowie na Zdrowie. W marcu br. odbyło się webinarium dla hodowców bydła, którego tematem były właśnie kiszonki. W prezentacji „Od pola aż do stołu paszowego – przepis na idealną kiszonkę krok po kroku”, poprowadzonej przez Hannę Nowak – specjalistę ds. Żywienia Zwierząt w Corteva Agriscience Polska.
Omówione zostało 5 kroków do uzyskania doskonałej kiszonki: wybór odmiany kukurydzy, termin zbioru, zakiszanie, ubicie i okrycie oraz skarmianie. Do tematu związanego z wyborem odmiany wrócimy jesienią, bowiem obecnie przed hodowcami nie lada wyzwanie – zbiór i wykonanie jak najlepszej kiszonki z kukurydzy.

Zbiór kukurydzy jest jednym z najważniejszych momentów, ponieważ wpływa na wszystkie parametry kiszonki, w tym na zawartość skrobi i strawność oraz jej właściwe przygotowanie (cięcie, rozdrobnienie oraz ubicie).

Niestety, nadal podczas zbioru popełniane jest wiele błędów, gdyż zdecydowana większość gospodarstw opiera się na usługowym zbiorze roślin, co stanowi duże ograniczenie co do optymalnego terminu wykonania usługi – zaznaczyła Hanna Nowak. – Między innymi z tego powodu zalecamy do uprawy odmiany dent, w przypadku którym hodowca ma więcej czasu na podjęcie decyzji o zbiorze (nawet dwa-trzy tygodnie wcześniej).


3/4 ziarniaka wypełnione skrobią

r e k l a m a

Aby w pełni wykorzystać potencjał tworzenia skrobi w kukurydzy, konieczne są wysokie zawartości suchej masy w ziarnie, dlatego też zbiór roślin z odmian dent powinien odbywać się w oparciu o dojrzałość ziarna – wypełnienie na 3/4 ziarna skrobią twardą oraz kondycję roślin (stay-green), która pozwoli na odpowiednie ubicie silosu.

Pobierz cały artykuł w formie PDF-a

Pozostałą część artykułu możesz przeczytać pobierając PDF-a. Żeby otrzymać artykuł wystarczy wypełnić poniższy formularz, a na podany przez Ciebie adres e-mail wyślemy pełną treść artykułu. Otrzymasz go bezpłatnie.

Jeśli nie chcesz zostawić swoich danych, możesz poznać te porady kupując nr 33/2021 "Tygodnika Poradnika Rolniczego" na stronie: www.agrarsklep.pl.

Administratorem Twoich danych jest Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o (PWR/my), ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Twoje dane będziemy przetwarzać do realizacji następujących celów: realizacja Konkursu, marketingu bezpośredniego (wysyłka pocztowa), przekazu marketingowego i handlowych zgodnie z udzielonymi zgodami; poznania twojej opinii na temat dostarczanych usług i treści w ramach badania rynku, a także do zabezpieczenia roszczeń. Podstawą przetwarzania Twoich danych jest nasz uzasadniony interes (art. 6 ust.1 lit f RODO), którym są wymienione cele. W związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych masz prawo: dostępu do Twoich danych, ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, wyrażenia sprzeciwu, przenoszenia, prawo wycofania w każdym czasie każdej ze zgód bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania przed jej wycofaniem, prawo żądania usunięcia danych. Stwierdzając niezgodne z prawem przetwarzanie danych możesz złożyć skargę do Prezesa UODO (Warszawa, ul. Stawki 2). 

Zawsze możesz skontaktować się z nami na adres email: daneosobowe@pwr.agro.pl, lub z wyznaczonym przez PWR inspektorem ochrony danych na adres: iod@pwr.agro.pl 
Szczegółowe informacje o przetwarzaniu Twoich danych dostępne są pod adresem: Brałem udział w konkursie lub podobnym wydarzeniu.


Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Zakręcone Żniwa - Konkurs filmowy TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody