StoryEditorŻywienie krów

PORADNIK: Jak przygotować idealną kiszonkę z kukurydzy?

19.08.2021., 11:08h
Kukurydziane żniwa za pasem. Zanim sieczkarnie ruszą na pola, z pewnością warto przypomnieć o najważniejszych zasadach wykonania dobrej jakości kiszonki. Jak ją przygotować, by mieć pewność, że jest najwyższej jakości, że dostarcza zwierzętom niezbędnych wartości pokarmowych i przede wszystkim dobrze smakuje?

Przepis na idealną kiszonkę w 5 krokach

Fachowym doradztwem i praktyczną pomocą w tym zakresie służą specjaliści z programu Krowie na Zdrowie. W marcu br. odbyło się webinarium dla hodowców bydła, którego tematem były właśnie kiszonki. W prezentacji „Od pola aż do stołu paszowego – przepis na idealną kiszonkę krok po kroku”, poprowadzonej przez Hannę Nowak – specjalistę ds. Żywienia Zwierząt w Corteva Agriscience Polska.
Omówione zostało 5 kroków do uzyskania doskonałej kiszonki: wybór odmiany kukurydzy, termin zbioru, zakiszanie, ubicie i okrycie oraz skarmianie. Do tematu związanego z wyborem odmiany wrócimy jesienią, bowiem obecnie przed hodowcami nie lada wyzwanie – zbiór i wykonanie jak najlepszej kiszonki z kukurydzy.

Zbiór kukurydzy jest jednym z najważniejszych momentów, ponieważ wpływa na wszystkie parametry kiszonki, w tym na zawartość skrobi i strawność oraz jej właściwe przygotowanie (cięcie, rozdrobnienie oraz ubicie).

Niestety, nadal podczas zbioru popełniane jest wiele błędów, gdyż zdecydowana większość gospodarstw opiera się na usługowym zbiorze roślin, co stanowi duże ograniczenie co do optymalnego terminu wykonania usługi – zaznaczyła Hanna Nowak. – Między innymi z tego powodu zalecamy do uprawy odmiany dent, w przypadku którym hodowca ma więcej czasu na podjęcie decyzji o zbiorze (nawet dwa-trzy tygodnie wcześniej).


3/4 ziarniaka wypełnione skrobią

Aby w pełni wykorzystać potencjał tworzenia skrobi w kukurydzy, konieczne są wysokie zawartości suchej masy w ziarnie, dlatego też zbiór roślin z odmian dent powinien odbywać się w oparciu o dojrzałość ziarna – wypełnienie na 3/4 ziarna skrobią twardą oraz kondycję roślin (stay-green), która pozwoli na odpowiednie ubicie silosu.

Pobierz cały artykuł w formie PDF-a

Pozostałą część artykułu możesz przeczytać pobierając PDF-a. Żeby otrzymać artykuł wystarczy wypełnić poniższy formularz, a na podany przez Ciebie adres e-mail wyślemy pełną treść artykułu. Otrzymasz go bezpłatnie.

Jeśli nie chcesz zostawić swoich danych, możesz poznać te porady kupując nr 33/2021 "Tygodnika Poradnika Rolniczego" na stronie: www.agrarsklep.pl.

Administratorem Twoich danych jest Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o (PWR/my), ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Twoje dane będziemy przetwarzać do realizacji następujących celów: realizacja Konkursu, marketingu bezpośredniego (wysyłka pocztowa), przekazu marketingowego i handlowych zgodnie z udzielonymi zgodami; poznania twojej opinii na temat dostarczanych usług i treści w ramach badania rynku, a także do zabezpieczenia roszczeń. Podstawą przetwarzania Twoich danych jest nasz uzasadniony interes (art. 6 ust.1 lit f RODO), którym są wymienione cele. W związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych masz prawo: dostępu do Twoich danych, ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, wyrażenia sprzeciwu, przenoszenia, prawo wycofania w każdym czasie każdej ze zgód bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania przed jej wycofaniem, prawo żądania usunięcia danych. Stwierdzając niezgodne z prawem przetwarzanie danych możesz złożyć skargę do Prezesa UODO (Warszawa, ul. Stawki 2). 

Zawsze możesz skontaktować się z nami na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., lub z wyznaczonym przez PWR inspektorem ochrony danych na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 
Szczegółowe informacje o przetwarzaniu Twoich danych dostępne są pod adresem: Brałem udział w konkursie lub podobnym wydarzeniu.


Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 06:41