Jak powstają wysłodki buraczane?
Rodzaje wysłodków buraczanych w żywieniu krów mlecznych
- Wysłodki buraczane mokre/świeże: zawierają ok 9-12% suchej masy
- Wysłodki buraczane prasowane: zawierają 18-22% suchej masy
- Wysłodki buraczane suszone: o zawartości suchej masy od 88-90%
Jak zakiszać wysłodki?
Wysłodki możemy zakiszać tradycyjnie w silosie przejazdowym, w pryzmie, rękawie foliowym lub w balotach foliowych. W przypadku silosu i pryzmy należy dużą uwagę poświęcić dobremu zabezpieczeniu kiszonki i odpowiedniemu ubiciu – uzyskanie wysokiej jakości kiszonki jest możliwe tylko wtedy, gdy zagwarantujemy mikroorganizmom warunki beztlenowe, dlatego też dużo łatwiej odpowiednio zakisić wysłodki buraczane w rękawie i balotach.
Jakie są korzyści płynące ze skarmiania wysłodków buraczanych
- Wysłodki buraczane są paszą wysokoenergetyczną, ale nie białkową, dlatego mogą być stosowane jako uzupełnienie energii w innych paszach, szczególnie w przypadku krów żywionych kiszonkami z traw lub roślin motylkowych, które są bogate w białko
r e k l a m a
- Węglowodany strukturalne, które w dużych ilościach znajdują się w wysłodkach podlegają wolnemu rozkładowi w żwaczu, przez co stanowią dobre źródło energii dla mikroflory żwacza, stabilizując fermentację, jednocześnie nie zwiększając ryzyka kwasicy
- Wysłodki buraczane poprawiają smakowitość pasz a ich dodatek pozytywnie wpływa na strukturę TMR-u, uniemożliwiając krowom sortowanie paszy. Dodatkowo wysłodki buraczane mogą zastąpić droższe pasze zbożowe, które przez zawartość skrobi są bardziej ryzykowne podczas skarmiania i mogą powodować kwasicę żwacza.
r e k l a m a
- Wysłodki zmniejszają zawartość mocznika w mleku dzięki dużej zawartości węglowodanów fermentujących w żwaczu.
Rekomendowaną dobową dawką dla krów mlecznych w szycie laktacji jest od 2-6 kg, natomiast u krów zasuszonych od 1-3 kg wysłodków. Jeśli chcesz kupić wysłodki buraczane kilka ogłoszeń ostatnio pojawiło się naszym portalu w sekcji Ogłoszenia Rolnicze.
Zdjęcie: Beata Dąbrowska