Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Zalety skarmiania bydła młótem browarnianym

Zalety skarmiania bydła młótem browarnianym
Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 21.04.2021r.

Młóto browarniane zaliczane jest do pasz silnie mlekopędnych, ze względu na widoczny wzrost wydajności mlecznej przy stosunkowo niedużym udziale młóta w dawce dla krów mlecznych. Doświadczenia rolników pokazują, że zastosowanie młóta może przyczynić się do wzrostu wydajności nawet o 12%.

r e k l a m a

Dlaczego młóto jest tak mlekopędne?

Dzieje się tak dlatego, ponieważ młóto browarniane jest bardzo dobrym źródłem białka, które zaledwie w 45% jest rozkładane w żwaczu, a rzeczywista strawność w jelicie cienkim białka nierozkładającego się w żwaczu jest bardzo wysoka i przekracza 85%. Zatem pasza ta nie zwiększa koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu (nie wpływa znacząco na poziom mocznika w mleku) i pozwala na dostarczenie dodatkowej ilości aminokwasów do jelita cienkiego. Oznacza to, że młótem browarnianym jesteśmy w stanie w pewnym stopniu zastąpić w dawce drogą poekstrakcyjną śrutę sojową. Często spotykamy rolników, u których dodatek kilku kg młóta browarnianego na krowę spowodował ograniczenie stosowania śruty sojowej o połowę np. z 2 do 1 kg na sztukę bez negatywnych konsekwencji.

A zatem, odpowiednie zastosowanie młóta browarnianego może przyczynić się do obniżenia kosztu produkcji jednego litra mleka, jak i do zwiększenia ogólnej skali produkcji. Ponadto młóto browarniane podwyższa zawartość tłuszczu i kazeiny w mleku, co bezpośrednio przekłada się na wzrost otrzymywanej ceny za litr surowca. Z drugiej strony, młóto jest paszą częściej docenianą przez hodowców z innego prozaicznego powodu, jakim jest deficyt własnych pasz objętościowych.

Kiedy skarmiać bydła młótem browarnianym?

r e k l a m a

Ze względu na znaczną zawartość białka młóto powinno być podawane krowom w fazie wysokiej produkcji mleka w ilości ok. 6–8 kg na sztukę na dzień. Nie powinno się podawać młóta w dawkach dla krów w końcowej fazie laktacji, tym bardziej krowom w okresie zasuszenia. W żywieniu młodzieży hodowlanej dawki młóta nie powinny być wyższe niż 5 kg/sztukę/na dzień. Opasy powinny otrzymywać nie więcej niż 2–3 kg na każde 100 kg masy ciała.

Nie należy podawać zbyt dużych ilości młóta, aby nie stracić strukturalności dawki, taki stan w dłuższej perspektywie może skutkować obniżonym poziomem tłuszczu w mleku, obniżeniem wskaźników płodności oraz problemami w okresie okołoporodowym.


  • Pryzma z kiszonym młótem browarnianym

Co zawiera młóto browarniane?

Młóto browarniane zawiera 25–30% suchej masy i 70–75% wody. W suchej masie posiada około 25% procent wartościowego białka. Jest nie tylko łatwo przyswajalne i ma wysokie właściwości odżywcze, ale też poprawia smakowitość paszy podawanej bydłu i może być stosowane również w żywieniu innych zwierząt gospodarskich, jak owce czy trzoda chlewna.

Młóto powstaje jako odpad przy produkcji piwa i jego skład może być nieco różny w zależności od rodzaju ziarna wykorzystywanego przez browar. Najczęściej w młócie znajduje się jęczmień i słód jęczmienny, kukurydza i ryż. Gdy młóto jest świeże, wygląda jak jasnobrązowa kasza i pachnie świeżym chlebem. Nic więc dziwnego, że zwierzęta chętnie jedzą pokarm wzbogacony młótem browarnianym.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – dwuletnia prenumerata

Elita – dwuletnia prenumerata

Płacisz tylko

126,00 zł SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody