r e k l a m a

Partner serwisu

Zasadowica żwacza u krów – jak dochodzi do choroby i jak jej zapobiegać?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 14.10.2019r.

Chociaż o zasadowicy żwacza pisaliśmy na łamach naszego tygodnika niejednokrotnie, to napływające do naszej redakcji pytania o genezę schorzenia i jego profilaktykę sprawiają, że do tematu wracamy.

Prawidłowe pH żwacza wynosi 6,2–6,8. Gdy pH wzrasta powyżej 7,0, wówczas pojawia się zasadowica. Przy klinicznej postaci schorzenia pH osiągnąć nawet 8,5. Pierwszym sygnałem, wskazującym na zmianę odczynu treści żwacza w kierunku zasadowym, jest oddawanie dużych ilości ciemnego, wodnistego i pieniącego się kału, a biegunkom towarzyszą także wzdęcia. Tendencje do pienienia się ma również mocz. Krowy nagle tracą apetyt, stają się nadpobudliwe, temperatura ciała obniża się o 1°C. Często zauważyć można też chwiejny chód oraz sztywność kończyn.

Odczyn treści żwacza zmienia się w kierunku zasadowym

Zasadowica żwacza nazywana też niestrawnością zasadową, to schorzenie, w którym odczyn treści żwacza zmienia się w kierunku zasadowym, a dzieje się tak na skutek nadmiernej produkcji amoniaku. Z sytuacją taką mamy do czynienia wtedy, gdy skarmiane pasze zawierają duże ilości białka...


Przeczytaj ten artykuł za darmo w aplikacji TPR News

Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!
Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody