r e k l a m a

Partner serwisu

Zasadowica żwacza u krów – jak dochodzi do choroby i jak jej zapobiegać?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 14.10.2019r.

Chociaż o zasadowicy żwacza pisaliśmy na łamach naszego tygodnika niejednokrotnie, to napływające do naszej redakcji pytania o genezę schorzenia i jego profilaktykę sprawiają, że do tematu wracamy.

r e k l a m a

Prawidłowe pH żwacza wynosi 6,2–6,8. Gdy pH wzrasta powyżej 7,0, wówczas pojawia się zasadowica. Przy klinicznej postaci schorzenia pH osiągnąć nawet 8,5. Pierwszym sygnałem, wskazującym na zmianę odczynu treści żwacza w kierunku zasadowym, jest oddawanie dużych ilości ciemnego, wodnistego i pieniącego się kału, a biegunkom towarzyszą także wzdęcia. Tendencje do pienienia się ma również mocz. Krowy nagle tracą apetyt, stają się nadpobudliwe, temperatura ciała obniża się o 1°C. Często zauważyć można też chwiejny chód oraz sztywność kończyn.

Odczyn treści żwacza zmienia się w kierunku zasadowym

Zasadowica żwacza nazywana też niestrawnością zasadową, to schorzenie, w którym odczyn treści żwacza zmienia się w kierunku zasadowym, a dzieje się tak na skutek nadmiernej produkcji amoniaku. Z sytuacją taką mamy do czynienia wtedy, gdy skarmiane pasze zawierają duże ilości białka...


Przeczytaj ten artykuł za darmo w aplikacji TPR News

Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!
Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody