r e k l a m a

Partner serwisu

Zasadowica żwacza u krów – jak dochodzi do choroby i jak jej zapobiegać?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 14.10.2019r.

Chociaż o zasadowicy żwacza pisaliśmy na łamach naszego tygodnika niejednokrotnie, to napływające do naszej redakcji pytania o genezę schorzenia i jego profilaktykę sprawiają, że do tematu wracamy.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Prawidłowe pH żwacza wynosi 6,2–6,8. Gdy pH wzrasta powyżej 7,0, wówczas pojawia się zasadowica. Przy klinicznej postaci schorzenia pH osiągnąć nawet 8,5. Pierwszym sygnałem, wskazującym na zmianę odczynu treści żwacza w kierunku zasadowym, jest oddawanie dużych ilości ciemnego, wodnistego i pieniącego się kału, a biegunkom towarzyszą także wzdęcia. Tendencje do pienienia się ma również mocz. Krowy nagle tracą apetyt, stają się nadpobudliwe, temperatura ciała obniża się o 1°C. Często zauważyć można też chwiejny chód oraz sztywność kończyn.

Odczyn treści żwacza zmienia się w kierunku zasadowym

Zasadowica żwacza nazywana też niestrawnością zasadową, to schorzenie, w którym odczyn treści żwacza zmienia się w kierunku zasadowym, a dzieje się tak na skutek nadmiernej produkcji amoniaku. Z sytuacją taką mamy do czynienia wtedy, gdy skarmiane pasze zawierają duże ilości białka (pasze treściwe, młoda trawa, lucerna, koniczyna, również mocznik), przy niedostatecznej ilości włókna strawnego (siano, słoma) i łatwo strawnych węglowodanów. W żwaczu białko rozkładane jest do amoniaku. Znaczne jego ilości wykorzystują drobnoustroje do syntezy wartościowego białka zwierzęcego. Z pozostającej nadwyżki, część amoniaku zostaje zamieniona w wątrobie na mocznik i wydalona wraz z moczem. Detoksykacja wątrobowa ma jednak swoje granice i nadmiar niewykorzystanego i niewydalonego amoniaku dostaje się do płynów ustrojowych – zmienia ich pH i zatruwa organizm. W środowisku zasadowym żwacza szybko rozwija się gnilna flora bakteryjna (bakterie grupy Coli i Proteus), a ich toksyny oraz produkty rozpadu białek wywołują stany zapalne układu pokarmowego.

Jak leczyć niestrawność zasadową u krów?

r e k l a m a

Gdy zasadowica zostanie zdiagnozowana, zabiegami, które stosunkowo szybko mogą poprawić stan zdrowia krowy są na przykład: lewarowanie żwacza, wlewki dożwaczowe z 1–3% roztworu kwasu octowego w ilości 10–15 l lub 50–70 ml kwasu mlekowego rozpuszczonego w 5–10 l wody. W łagodniejszej formie choroby można podać́ 200–400 ml melasy.

Zasadowicę żwacza wywołują błędy żywieniowe, dlatego też nic tak nie uchroni naszych krów przed chorobą, jak przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia. W przypadku zasadowicy polegają one na: unikaniu podawania dużych ilości wysokobiałkowych pasz treściwych: śruty sojowej i rzepakowej, bogatych w białko mieszanek treściwych i koncentratów; stosowaniu zielonek uprawianych na polach i użytkach zielonych intensywnie nawożonych azotem lub gnojowicą, nieumiejętnym stosowaniu w żywieniu mocznika, amoniakowanych wysłodków buraczanych czy mocznikowanej melasy, skarmianiu pasz słabej jakości, zanieczyszczonych ziemią i zagrzanych. I chociaż do wiosny jeszcze bardzo daleko, to warto pamiętać, że również wypasanie krów na pastwiskach wczesną wiosną bez przygotowania ich do żywienia zielonkami może skutkować podwyższeniem pH żwacza i konsekwencjami z tego wynikającymi.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Pixabay

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody