r e k l a m a

Partner serwisu

Żywe drożdże pomagają zmniejszyć stres cieplny u krów

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 21.05.2020r.

Stres cieplny negatywnie wpływa na żywieniowe zachowanie krów i prawidłowe funkcjonowanie żwacza, prowadząc  do zwiększonego ryzyka wystąpienia podostrej kwasicy żwacza (SARA).

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Drożdże w walce ze szkodliwymi skutkami stresu cieplnego

Zespół profesora José EP Santos z University of Florida – w ostatnim badaniu opublikowanym w „Jorunal of Dairy Science”– wskazuje, że specyficzne dla żwacza drożdże Saccharomyces cerevisiae pomagają złagodzić negatywny wpływ stresu cieplnego na efektywność żywienia krów mlecznych.
W ponad 500 przeprowadzonych audytach wydajności żwacza okazało się, że w warunkach stresu cieplnego 60% stad wykazuje jego nieoptymalną wydajność. Na wskaźniki związane z zachowaniami żywieniowymi wpływa stres cieplny, a w szczególności aktywność przeżuwania. A zatem, działania żywieniowe, których celem jest zachowanie wydajności mlecznej krów w warunkach stresu cieplnego powinny koncentrować się na wspieraniu wykorzystania składników pokarmowych poprzez poprawę trawienia, przy jednoczesnym zachowaniu dobrego funkcjonowania żwacza. 

Dodatek żywych drożdży wpływa na aktywność przeżuwania u krów

r e k l a m a

Wykazano, że specyficzne dla żwacza drożdże S. cerevisiae – poprawiające zarówno trawienie składników pokarmowych, jak i wydajność żwacza – skutecznie łagodzą skutki stresu cieplnego i pozytywnie wpływają na przeżuwanie. Potwierdza to m.in. badanie, które przeprowadzono na krowach rasy holsztyńskiej w okresie laktacji, żywionych dawką z udziałem: 40% kiszonki z kukurydzy, 10% siana z lucerny oraz koncentratem, w tym 400 g/krowę/dzień wodorowęglanu sodu. Średni dzienny wskaźnik THI (temperatura – wilgotność) podczas badania wynosił 81, a najniższy jego punkt kształtował się na poziomie 75, co wciąż jest równoważne warunkom wysokiego stresu cieplnego. Grupa kontrolna krów nie otrzymywała w dawce suplementu, grupa doświadczalna dostawała dodatek S. cerevisiae. Okazało się, że dodatek żywych drożdży doprowadził do zwiększonej aktywności przeżuwania przy jednoczesnym skróceniu czasu bez przeżuwania. To z kolei może przyczynić się do zwiększonej produkcji śliny, a więc możemy oczekiwać wyższego efektu buforowania pobranego pokarmu, co przekłada się na poprawę pH żwacza (średnio o +0,34 jednostki) i zmniejszenie ryzyka wystąpienia subklinicznej kwasicy. W rezultacie, dzięki dodatkowi żywych drożdży (w tym wypadku LEVUCELL S.C.) poprawiła się wydajność mleczna krów.

W trudnych warunkach stresu cieplnego dodatek  żywych drożdży – specyficznych dla żwacza – poprawia warunki w żwaczu i zachowanie żywieniowe krów
  • W trudnych warunkach stresu cieplnego dodatek  żywych drożdży – specyficznych dla żwacza – poprawia warunki w żwaczu i zachowanie żywieniowe krów
Autorzy badania wyjaśnili, że poprawa wykorzystania paszy jest prawdopodobnie związana z lepszym trawieniem błonnika, białka i suchej masy, prawdopodobnie z powodu bezpośredniego wpływu żywych drożdży na metabolizm mikrobiologiczny żwacza, który sprzyjał bardziej stabilnemu środowisku żwacza. Zmiany w zachowaniu krów podczas żywienia, przy zmniejszonym tempie jedzenia i zwiększonym przeżuwaniu, mogą również sprzyjać zoptymalizowanemu trawieniu przy zmniejszonej kwasicy.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia w artykule: Beata Dąbrowska
Zdjęcie główne: Archiwum

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody