r e k l a m a

Partner serwisu

20% plonu kukurydzy zabierają choroby. Jak z nimi walczyć?

Uprawa
Data publikacji 25.05.2017r.

Dokładnie tyle – 20% plonu kukurydzy, a czasami nawet więcej, zabierają w Polsce choroby występujące w kukurydzy. Jeszcze pięć lat temu o tym problemie praktycznie nie rozmawiano, bo i nie było czym chronić kukurydzy. Jedynym zabezpieczeniem przed zgorzelą siewek, głownią pylącą kukurydzy i częściowo przed głownią guzowatą kukurydzy były zaprawy nasienne.

r e k l a m a

Dziś jest zarejestrowanych kilka fungicydów do nalistnego stosowania w kukurydzy, z którymi rolnicy spotkali się zapewne odwiedzając liczne Dni Kukurydzy. Dają one możliwość ograniczania groźnych chorób w późniejszych fazach rozwojowych. Mimo że straty powodowane przez choroby grzybowe szacowane są przez naukowców na 20% i więcej, to w praktyce całkowicie ich nie zwalczymy. Z doświadczeń polowych wynika, że stosując fungicydy nalistnie w kukurydzy dało się uzyskiwać zwyżki plonu w stosunku do kontroli bez ochrony dochodzące do ok. 10% plonu ziarna. To bardzo dużo.

Armia patogenów

Dominującą chorobą kukurydzy w naszym kraju w jest żółta plamistość liści. Ale to nie jedyne zagrożenie i rolników może przerazić to, jak długa jest lista chorób kukurydzy występujących w Polsce. Roślina ta jest atakowana przez grzyby, bakterie i wirusy. Z chorób grzybowych najgroźniejsza jest zgnilizna korzeni i zgorzel podstawy łodygi (Fusarium spp.), fuzarioza kolb kukurydzy (Fusarium spp.), żółta plamistość liści kukurydzy (Helminthosporium turcicum) i drobna plamistość liści kukurydzy (Aureobasidium zeae), ale groźne są także zgorzel siewek (Fusarium spp., Phytium spp.), głownia guzowata kukurydzy (Ustilago maydis), głownia pyląca kukurydzy (Sphacelotheca reiliana), rdza kukurydzy (Puccinia sorghi) i choroba szalonych wiech (Sclerophthora macrospora).

Kukurydzę atakują też bakterie wywołujące bakteryjne gnicie łodygi (Pantoea ananatis) (Enterobacter cloaceae subsp. dissolvens), bakteryjne gnicie łodygi kukurydzy (Enterobacter cloaceae subsp. dissolvens) oraz zaraza liści i więdnięcie naczyniowe kukurydzy i sorga (Pantoea agglomerans). Obok grzybów i bakterii plon kukurydzy mogą realnie zmniejszyć wirusy wywołujące smugowatą mozaikę pszenicy na kukurydzy, mozaikę kukurydzy i żółtą karłowatość jęczmienia na kukurydzy.

Oprysk to ostateczność

r e k l a m a

Interwencyjnie bądź zapobiegawczo zarejestrowane fungicydy w kukurydzy można stosować od fazy rozwoju źdźbła po fazę kwitnienia, a nawet do fazy fizjologicznej dojrzałości ziarna. W praktyce możliwy do wykonania w większości gospodarstw dysponujących tradycyjnymi opryskiwaczami jest zabieg do osiągnięcia przez kukurydzę wysokości ok. 80. Pamiętajmy jednak, że zgodnie z zasadami integrowanej ochrony chemia jest ostatecznym rozwiązaniem. W przypadku chorób kukurydzy można je ograniczać przez rozsądne zmianowanie, prawidłową agrotechnikę i nawożenie.

Zabiegi fungicydowe w kukurydzy tradycyjnymi opryskiwaczami można wykonać najpóźniej kiedy kukurydza osiągnie 80 cm, maksymalnie 100 cm wysokości

Wiele sprawców chorób zimuje w glebie i w resztkach pożniwnych kukurydzy, a w przypadku niektórych ich stadia przetrwalnikowe zachowują żywotność do kilku lat. Dlatego w ograniczaniu chorób kukurydzy bardzo ważne jest zmianowanie roślin i właściwy płodozmian. Wiem, że wiele gospodarstw uprawia kukurydzę w monokulturze i uzyskuje wysokie plony, ale kiedyś w końcu to się zemści. Monokultura to rosnące ryzyko chorób, ale przede wszystkim pewność silnej presji omacnicy prosowianki. Z tych powodów zalecana jest co najmniej 2–3-letnia przerwa w uprawie kukurydzy na tym samym stanowisku.

Zoptymalizowane nawożenie

Choroby można znacznie ograniczyć przez zoptymalizowanie nawożenia azotem. Wysokie dawki powodują wzrost porażenia roślin przez głownię guzowatą kukurydzy i wszystkie choroby powodowane przez grzyby z rodzaju Fusarium. W ograniczeniu np. żółtej plamistości liści oraz rdzy kukurydzy pomaga właściwy płodozmian, wczesny siew kukurydzy i przyorywanie rozdrobnionych resztek pożniwnych staranną orką zimową. Ważne jest oczywiście zwalczanie chwastów i szkodników.

Dobrze i kompleksowo odżywiona roślina zawsze jest bardziej odporna na infekcje. Jak już wspomniałem – najważniejsze jest, aby nie przesadzić z nawożeniem azotem. To składnik bardzo plonotwórczy, ale też mocno osłabiający odporność roślin na sprawców chorób. Duże znaczenie dla kondycji roślin ma kompleksowe pokrycie ich potrzeb pokarmowych, a nie da się tego uzyskać bez dolistnego dostarczenia niektórych składników.

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Kukurydza. Fundamenty plonu

Kukurydza. Fundamenty plonu

Płacisz tylko

25,00 zł

Cena regularna 50,00 zł

SPRAWDŹ

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Jak obniżyć koszty nawożenie azotem – porady ekspertów"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody