r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Choroby niedoborowe kukurydzy - jak im zapobiegać?

Uprawa
Data publikacji 21.05.2017r.

Według danych IUNG, aż 75% naszych gleb charakteryzuje się niedostateczną zawartością boru, 40% jest ubogich w miedź, 20% w molibden, a około 10% w cynk i mangan. W dodatku rośliny mogą odczuwać ich brak i sygnalizując charakterystycznymi objawami również w niesprzyjających warunkach pogodowych, np. podczas suszy czy niskiej temperatury.

r e k l a m a

Aby zapobiegać chorobom niedoborowym kukurydzy, konieczne jest jej nawożenie mikroelementami. Z badań wynika, że przez liście najszybciej pobierany jest azot, następnie magnez i sód.

Efektywna metoda

Główną zaletą dolistnego dokarmiania jest szybkość i efektywność działania aplikowanego składnika. W przypadku mikroelementów przyjmuje się, iż są one 10-, a niektóre nawet 30-krotnie lepiej wykorzystywane przez rośliny w porównaniu z ich doglebowym stosowaniem.

Dostarczenie roślinom składników pokarmowych drogą dolistną ma wiele zalet. m.in. poprawia jakość ziarna i zapewnia lepsze wyrównanie plonu, pozwala uzupełnić niedobry nawożenia przedsiewnego, rośliny zdecydowanie szybciej i lepiej wykorzystują azot, magnez i mikroelementy, znacznie zmniejsza koszty związane z oddzielną aplikacją pojedynczych agrochemikaliów oraz obniża ryzyko przenawożenia danym składnikiem, gdyż nawozy dolistne aplikuje się w niewielkich dawkach i w okresach największego zapotrzebowania roślin na określony składnik pokarmowy.

Decyzja o nawożeniu mikroelementami powinna być podjęta przede wszystkim po analizie gleby na zawartość przyswajalnych form mikroelementów w glebie lub jeśli z różnych względów nie możemy jej wykonać, po dokładnej lustracji plantacji kukurydzy. Dolistne dokarmianie roślin zalecane jest przede wszystkim w gospodarstwach uzyskujących wysokie plony kukurydzy oraz uprawianej w monokulturze. Stosowanie tego zabiegu uzasadnione jest także na plantacjach, na których proces pobierania składników pokarmowych przez korzenie jest utrudniony ze względu na warunki termiczne. Jest to także alternatywa uwzględniająca możliwość przyswajania przez rośliny składników pokarmowych w różnych fazach ich rozwoju. Tak zdarza się na przykład w fazie krzewienia roślin, gdy składniki pokarmowe są zbyt wolno pobierane, co prowadzi do zahamowania wzrostu roślin.

Cynk, mangan, miedź i bor najważniejsze

r e k l a m a

Cynk, mangan, miedź i bor to najważniejsze dla kukurydzy mikropierwiastki i w związku z tym niezbędne do prawidłowego jej rozwoju. Bor decyduje o prawidłowym wzroście roślin i reguluje procesy kwitnienia, zawiązywania nasion oraz dba o gospodarkę wodną roślin. Zwiększa również efektywność stosowanych nawozów NPK. Miedź to składnik enzymów oddechowych oraz utleniających. Niedostateczne odżywienie miedzią powoduje słabe zapylanie, zaburza rozwój ziaren oraz kolb.

Mangan odpowiada za prawidłowy przebieg procesu fotosyntezy. Poza tym jest ważnym czynnikiem biosyntezy kwasów tłuszczowych, aktywuje wzrost rośliny, wiąże wolne rodniki, powstające w warunkach stresowych. Ten mikroelement bierze głównie udział w fotosyntezie i w tworzeniu chloroplastów, jest także ważnym czynnikiem biosyntezy kwasów tłuszczowych, aktywuje wzrost rośliny, wiąże wolne rodniki, powstające w warunkach stresowych.

Cynk jest przede wszystkim składnikiem enzymów łańcucha fotosyntezy. Zwiększa odporność roślin na suszę i choroby oraz poprawia efektywność nawożenia azotowego.

Objawy niedoborowe

Gdy kukurydzy brakuje powyższych mikroelementów, roślina zaczyna chorować, dając różne zauważalne gołym okiem objawy. Bor jest składnikiem najlepiej przyswajanym z gleb o odczynie lekko kwaśnym i obojętnym. Niedobory tego pierwiastka występują więc w glebach zarówno zbyt zakwaszonych, jak i zasadowych. Także w okresie suszy, a więc niedoboru wody zmniejsza się dostępność boru dla roślin. Brak tego mikroelementu silnie hamuje wzrost kukurydzy i powoduje zaburzenia kwitnienia, co w efekcie redukuje liczbę zawiązanych ziaren w kolbach.

Miedź, podobnie jak cynk, jest słabiej przyswajalna z gleb zasobnych w materię organiczną, która silnie ją sorbuje. W efekcie czyniąc podłoże mało dostępnym w ten mikroelement dla roślin. Charakterystycznym objawem braku miedzi jest słabe zawiązywanie kolb. Najbardziej wrażliwe są młode liście, które przy znacznym niedoborze tego pierwiastka, więdną i skręcają się. Często pojawiają się również na nich brązowe plamy. Długotrwały brak miedzi może spowalniać wzrost całej rośliny.

Niedobór cynku również prowadzi do zahamowania wzrostu roślin z powodu małej ilości auksyn – hormonów roślinnych stymulujących ten proces. W efekcie liście rosną, ale są mniejsze. Symptomem choroby u kukurydzy są białe pasy po obu stronach głównego nerwu liścia. Zwykle niedobór cynku pojawia się na glebach świeżo wapnowanych oraz przenawożonych fosforem. W praktyce, ze znacznym deficytem cynku spotkamy się także na plantacjach kukurydzy prowadzonych w długoletniej monokulturze. Z badań wynika, że kukurydza jest szczególnie wrażliwa na braki tego mikroelementu we wczesnych fazach rozwojowych.

Na glebach o wysokim pH występuje problem dostępności manganu dla kukurydzy. Szacuje się, że 85% gleb wykazuje średnią, a 8% wysoką zasobność w ten pierwiastek, a więc naturalne zasoby manganu, w większości naszych gleb, są znaczne. Kłopot polega jednak na tym, że mangan nie zawsze jest dobrze przyswajany przez rośliny. Na glebach zakwaszonych z niedoborami manganu spotykamy się rzadko, gdyż niskie pH stymuluje przyswajalność tego mikroelementu. Problem pojawia się na glebach niezakwaszonych i w dobrych kulturach. Długotrwały niedobór manganu powoduje spadek ogólnej kondycji roślin, zaburza prawidłowy wzrost i rozwój roślin oraz zwiększa porażenie kukurydzy przez choroby.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody