StoryEditorPszenica

Opoka plonu pszenicy

23.08.2021., 12:08h
Kończący się właśnie sezon uprawowy był niezwykle trudny, zwłaszcza wiosną. Po wznowieniu wegetacji bardzo długo występowały niskie temperatury, w czerwcu zaś susza i upały miały negatywny wpływ na dojrzewanie i nalewanie ziarna. W lipcu w wielu rejonach kraju intensywne deszcze utrudniały zbiór. Na jaką odmianę pszenicy postawić, aby mimo takich trudności, dała satysfakcjonujący plon?
Plon pszenicy 92 q/ha w takich warunkach to wynik znakomity. Zagwarantowała go odmiana Opoka. O zasianiu zdecydował przypadek, bo w ubiegłym roku szczególną uwagę Janusza Paciorka zwróciła jedna z plantacji pszenicy.

Rolnik wypatrzył odmianę przypadkiem

– Jechałem do Płocka. W okolicach miejscowości Sanniki zauważyłem imponującą plantację pszenicy. Wyglądała bardzo interesująco i okazale. Zatrzymałem samochód, aby jej się dokładnie przyjrzeć. Stan roślin mnie zachwycił. Długie kłosy z grubym ziarnem. Rośliny świetnie wykształcone i wolne od porażeń przez patogeny grzybowe. Plantacja mi zaimponowała. Mam sieć kontaktów i znam ludzi, którzy zajmują się produkcją zbóż. Wykorzystałem je i ustaliłem, że była to plantacja pszenicy ozimej Opoka wspomina Janusz Paciorek z gospodarstwa Rol-Pod w miejscowości Łasieczniki.
 
Rolnik postanowił w zeszłym roku, że w całości będzie ją wykorzystywał w gospodarstwie. Jesienią została ona zasiana na areale 46 ha. Zdobycie materiału siewnego nie było trudne. Wyłączność na dystrybucję odmiany ma firma Centrum Handlowo-Usługowe BUGAJ, która jest właścicielem także marki Semina.
 
– Kupuję u nich materiał siewny rzepaku i kukurydzy. Z nasionami odmiany Opoka nie było najmniejszego problemu. Nie miałem doświadczenia z nią, ale postanowiłem być odważny i zaryzykować. Zasiałem ją na całym areale przewidzianym w strukturze zasiewów dla pszenicy – mówi Janusz Paciorek.

Odmiana Opoka to pszenica wysokoplonująca, wyróżniająca się odpornością na warunki stresowe, długim dorodnym kłosem i podwyższoną odpornością na choroby grzybowe
  • Odmiana Opoka to pszenica wysokoplonująca, wyróżniająca się odpornością na warunki stresowe, długim dorodnym kłosem i podwyższoną odpornością na choroby grzybowe

W gospodarstwie prowadzona jest także produkcja brojlerów

W gospodarstwie stosowany jest tradycyjny system uprawy gleby, w którym najważniejszym narzędziem jest pług. Opoka została zasiana po rzepaku. Słomę dokładnie pocięto przez kombajn podczas zbioru. Zastosowany został międzyplon rzepaku i owsa. W gospodarstwie prowadzona jest także produkcja brojlerów (80 tys. szt.), dzięki którym można korzystać ze świetnej jakości i zasobnego pomiotu. Został on rozrzucony na mieszankę rzepaku z owsem i zaorany na głębokość 20 cm. Po dwóch tygodniach wykonano siew agregatem uprawowo-siewnym.
 
– Nie jestem zwolennikiem metod uproszczonych. Stosujemy spore ilości nawozu organicznego. Pomiot wzbogaca grunt, jest łatwo przyswajalny i najlepiej się wchłania, kiedy jest wymieszany dobrze w glebie. Ważne jest, aby dobrze przykryć poplon. Metody uproszczone może są tańsze, generują mniejsze koszty, natomiast oszczędności te nie są adekwatne do osiąganych plonów – twierdzi Janusz Paciorek.
 
Przed siewem pod pszenicę zostało wykonane nawożenie NPK z dodatkiem magnezu i siarki. Podane zostało także 500 kg wapna na ha. Siew Opoki, dwa tygodnie po orce, został przeprowadzony 22–24 września w ilości 190 kg ziarna/ha. Jesienią nie były zwalczane chwasty, bo nie pozwoliły warunki pogodowe. Na szczęście presja chwastów była niewielka. Zima była mroźna, jednak nie brakowało okrywy śnieżnej. Opoka wykazała dobrą zimotrwałość i mrozoodporność. Początek wegetacji był trudny ze względu na długo utrzymujące się w marcu niskie temperatury.
 
– Szybko został wykonany zabieg herbicydowy mieszanką preparatów zwalczających chwasty jedno- i dwuliścienne. Wiosną wykonywane było wyłącznie nawożenie azotowe w postaci mocznika w ilości 120 kg N/ha z rozbiciem na dwie dawki. Pierwsza na przełomie marca i kwietnia, druga przy drugim zabiegu przeciwko chorobom grzybowym. Dodane zostały także odżywki z mikroelementami oraz wiosenne preparaty zapobiegające wyleganiu – wymienia Janusz Paciorek.

Janusz Paciorek odpowiada za prowadzenie gospodarstwa Rol-Pod z miejscowości Łasieczniki w gminie Bolimów w powiecie skierniewickim, które prowadzi produkcję roślinną na areale 240 ha. Uprawiany jest rzepak, pszenica oraz kukurydza na ziarno. W gospodarstwie prowadzone jest także wydobycie kruszywa budowlanego. Wyrobisko oraz powstały przy okazji eksploatacji surowca zbiornik wodny ma wielkość 70 ha. Produkowanych jest także 80 tys. brojlerów.
  • Janusz Paciorek odpowiada za prowadzenie gospodarstwa Rol-Pod z miejscowości Łasieczniki w gminie Bolimów w powiecie skierniewickim, które prowadzi produkcję roślinną na areale 240 ha. Uprawiany jest rzepak, pszenica oraz kukurydza na ziarno. W gospodarstwie prowadzone jest także wydobycie kruszywa budowlanego. Wyrobisko oraz powstały przy okazji eksploatacji surowca zbiornik wodny ma wielkość 70 ha. Produkowanych jest także 80 tys. brojlerów.

Zebrane ziarno miło wszystkie parametry w górnych zakresach norm

Opoka dobrze zniosła stresowe warunki zimnej wiosny, czerwcowych upałów. Wolna też była od chorób grzybowych. Rośliny były czyste i bez obecności zarodników mączniaka, rdzy czy septoriozy.
 
– Łan był krótki, cały potencjał rośliny kierował w stronę wykształcenia kłosów. Były duże i i długie. Plantacja prezentowała się świetnie, a lipcowe deszcze i wichury nie zrobiły jej krzywdy. Miejscami łan się nieco pochylił, ale pszenica nie wyległa. Młóciliśmy ją 30 lipca i 1 sierpnia. Plon nas zaskoczył. Pobity został rekord zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że stanowisko było średniej i przeciętnej zasobności IVa i IVb. Zebraliśmy 92 q/ha. Potencjał Opoki jest ogromny i gdyby nie liczne stresowe czynniki bez problemu przekroczylibyśmy 100 q/ha – twierdzi Janusz Paciorek.
 
Opoka to odmiana polska wyhodowana w HR Strzelce na pograniczu województw łódzkiego, mazowieckiego i kujawsko-pomorskiego, gdzie w ostatnich latach susze były wyjątkowo dotkliwe. To właśnie dzięki procesowi wieloletniej adaptacji do takich warunków Opoka dużo lepiej niż inne odmiany toleruje susze. Wynika to przede wszystkim z dłuższego i lepiej rozwiniętego systemu korzeniowego odmiany. To w połączeniu z tolerancją w stosunku do pH gleby powoduje, że Opoka jest odmianą bardzo elastyczną. Jest zakwalifikowana do grupy jakościowej A, dzięki czemu gwarantuje uzyskanie parametrów oczekiwanych przez przemysł młynarski i piekarniczy. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością białka i glutenu oraz dużą gęstością ziarna.
 
– Zebrane ziarno miało wszystkie parametry w górnych zakresach norm. Mamy już ją sprzedaną. Polecam tę odmianę każdemu. Ma ogromny potencjał plonotwórczy. Nie wymaga dużych nakładów ani ochrony. Wykazuje dużą zdrowotność i w pierwszym roku uprawy okazała się być dla nas bardzo dochodową – uważa Janusz Paciorek.

Tomasz Ślęzak
Zdjęcia: Tomasz Ślęzak, Archiwum

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 01:37