StoryEditorPrzepisy

6 przepisów na przepyszne dania postne

12.03.2022., 07:03h
Pomysły na dania postne mogą być smaczne i zarazem ciekawe. Oto sześć pomysłów na jarskie dania, które zachwycą całą rodzinę.

Przepis 1: Pierożki z jajecznym farszem

Składniki na ciasto:
  • kostka twarogu,
  • szklanka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.
Składniki na farsz:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej.
Wykonanie: Ugotowane jajka posiekać w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać koncentrat, jedno surowe jajko, posiekany koperek oraz sól do smaku. Przesmażyć razem. Ser połączyć z mąką, masłem, solą i zagnieść ciasto.
Jeśli ciasto jest za luźne, dodać nieco więcej mąki. Rozwałkować ciasto i wycinać szklanką kółka. Nakładać porcje farszu i sklejać pierożki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia z obu stron.

Przepis 2: Dorsz z cebulą i żurawiną

Składniki:
  • 700 g dorsza,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 cebule,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Wykonanie: Żurawinę zalać wrzątkiem na 15 minut i odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą i pieprzem. Obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką i kurkumą.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu ryby na tej samej patelni usmażyć cebulę. W naczyniu układać rybę, cebulę, żurawinę. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C.

Przepis 3: Bocianie łapy

Składniki:
  • 1/2 kg mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • marmolada lub powidła.
Wykonanie: Podgrzać mleko, dodać drożdże, cukier i wszystko utrzeć. Dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 30 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko z drożdżami i cukrem, 2 jajka, olej i zagnieść ciasto. Odstawić na 40 minut pod przykryciem. Ciasto rozwałkować i wycinać owale. Nacinać ciasto tak, aby powstały palce.
Między dwa placki włożyć łyżkę marmolady i składać je, dociskając na brzegach. Odłożyć na 20 minut, aby podrosły, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut, aż się zrumienią.

Przepis 4: Curry z soczewicy z ryżem

Składniki:
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sól, pieprz, chilli, kmin rzymski, kurkuma,
  • 300 ml bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka drobno startego imbiru,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 100 g suszonych moreli,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 torebka ryżu.
Wykonanie: Rozpuścić olej kokosowy, dodać posiekaną w kostkę cebulę i nasiona kminu, dusić około 5 minut. Dodać bulion, soczewicę i gotować około 15 minut. Dodać przyprawy, pomidory, pokrojone morele.
Gotować 10 minut, często mieszając. Wlać mleko kokosowe i sok z limonki, zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem.

Przepis 5: Krem z pieczonej papryki

Składniki:
  • 4 czerwone papryki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chilli, ziarna dyni, ziarna słonecznika.
Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do dołu. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie obrać ją delikatnie ze skórki.
Na patelnię wyłożyć masło klarowane, rozpuścić, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić, często mieszając. Dodać bulion, upieczoną paprykę, przyprawy i gotować 10 minut. Utrzeć blenderem, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami i ziarnami dyni i słonecznika.


Przepis 6: Śledzie w pierzynce

Składniki:
  • 6 śledzi,
  • kilka liści sałaty,
  • 2 ugotowane jajka,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • majonez.
Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Na półmisku ułożyć liście sałaty. Na sałacie ułożyć starte na tarce ziemniaki, a następnie kawałki śledzi i cebulę posiekaną w kostkę. Wszystko to delikatnie posmarować majonezem, posypać startą na małych oczkach marchewką, a na końcu posiekanymi jajkami.

Przepisy ukazały się  w Tygodniku Poradniku Rolniczym nr 10/2022 i 11/2022 na str. 89. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 15:45