StoryEditorPrzepisy

Gruszki Pięknej Heleny

05.10.2018., 14:10h
Ten niezwykle prosty, ale wykwintny gruszkowy deser ma dziewiętnastowieczny rodowód. Jego nazwa nawiązuje do modnej wówczas w Paryżu operetki. Niech więc gruszka sprawi, że ty i bliscy poczujecie się światowo.

Składniki:

2l wody, 200 g cukru, 1 laska wanilii, 4 gruszki.

Składniki na sos:

1 łyżka mleka, 1 tabliczka mlecznej czekolady; do podania: lody waniliowe, listki mięty.

Wykonanie:

W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać ziarenka z wanilii wraz z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodać obrane (ale z ogonkami) gruszki i gotować pod przykryciem przez około 25 min, do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzone gruszki oblać gorącą czekoladą. Deser podawać z lodami i listkami mięty.




Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 12:12