Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Poznaj 3 przepisy na cukinię na obiad i na deser

Karolina Kasperek
Kategoria: Wieś i Rodzina
Poznaj 3 przepisy na cukinię na obiad i na deser
Wieś i Rodzina przepisy kulinarne
Data publikacji 24.07.2022r.

Sezon na cukinię jest już w pełnie i grzechem byłoby jej nie wykorzystać w kuchni. Dzisiaj mamy dla Was trzy niesamowite przepisy na dania z tym warzywem: roladki z cukinii i kurczaka, pasztet z cukinii i soczewicy oraz słodki chlebek z cukinią i bakaliami. Jak je przygotować?

Kiedy najlepiej zbierać cukinię i jak ją przechowywać?

Jeśli dość szybko posadziliśmy cukinię, wówczas jej zbiór możliwy jest nawet w czerwcu. Jednak prawdziwe żniwa cukiniowe zaczynają się w lipcu, a ostatnie warzywa można zbierać pod koniec września, a nawet na początku października, Najlepszy czas na zrywanie cukinii jest wtedy, gdy osiągnie ona rozmiar od 10 do 12 cm. Warto regularnie zbierać cukinię o takich rozmiarach, gdyż dzięki temu będą on dawać dłużej plon. 

r e k l a m a

Dopiero co zerwaną cukinię można przechowywać bez problemu przez niemal miesiąc, o ile złożymy ją w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, w którym jednak temperatura nie spadnie poniżej 10°C. Co istotne, cukinia nie może znajdować się w pobliżu pomidorów czy wszelkich owoców, ponieważ znacznie przyspieszają procesy gnilne w warzywie. Jeżeli zamierzamy cukinię wykorzystywać również później, należy ją zamrozić lub zamarynować. Jednak zamrożoną cukinię należy zużyć w terminie do 10 miesięcy – po tym czasie warzywo zaczyna po prostu źle smakować. 

Przepis na roladki cukinią i kurczakiem

r e k l a m a

Żeby przygotować roladki drobiowe z cukinią należy przygotować następujące składniki:

  • 6 udek z kurczaka – bez kości i skóry,
  • 2 średnie cukinie,
  • 4 pieczarki,
  • 100 g mozzarelli,
  • sól, pieprz, papryka, curry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 150 ml bulionu,
  • olej.

Jak przygotować roladki z cukinią? Mięso delikatnie rozbić, posypać przyprawami. Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut, a następnie odcisnąć sok. Czosnek przetrzeć przez praskę, zeszklić. Dodać cukinię i pieczarki, chwilę razem dusić. Odstawić do ostudzenia, dodać startą mozzarellę, wymieszać. Śmietanę wymieszać z bulionem i posiekanym koperkiem. Farsz cukiniowo-pieczarkowy rozłożyć na płatach mięsa, a następnie zwinąć w roladki. Ułożyć w formie do zapiekania, zalać bulionem ze śmietaną i piec około 30 minut. Posypać świeżym koperkiem.

 Przepis na roladki cukinią i kurczakiem

Przepis na pasztet z cukinii i soczewicy

Do przygotowania pasztetu z cukinii musimy zaopatrzyć się w takie składniki jak: 

  • 4 marchewki,
  • 500 g soczewicy czerwonej (suchej),
  • 3 małe cukinie zielone,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • zioła prowansalskie,
  • 6 jajek.

Wykonanie: Soczewicę zalać wodą i moczyć 12 godzin, przepłukać i zalać nową wodą. Gotować 10 minut pod przykryciem, na koniec osolić. Cukinię wraz ze skórką i marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać przetarty przez praskę czosnek. Do cebuli i czosnku dodać starte warzywa. Ugotowaną soczewicę wymieszać z podduszonymi warzywami, przyprawami, bułką tartą i jajkami. Wymieszać. Przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę, ostudzić.

 Przepis na pasztet z cukinii i soczewicy

Przepis na słodki chlebek z cukinią i bakaliami

Oto jakich składników potrzebujemy do wykonania słodkiego chlebka z cukinią i bakaliami:

  • 150 g daktyli,
  • 50 g rodzynek,
  • 30 g płatków migdałowych,
  • kilka suszonych moreli,
  • kilka suszonych śliwek,
  • 200 g masła,
  • 300 g cukinii,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Wykonanie: Daktyle, rodzynki, morele, śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Przecedzić i pokroić je na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić, ostudzić. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka ubić mikserem, dodać rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cukinię odcedzić na sitku. Do masy dodać startą cukinię oraz posiekane bakalie, płatki migdałowe i cynamon. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50–60 minut w temperaturze 180°C, a następnie przetrzymać 15 minut w piekarniku, po czym wyjąć na kratkę.

Przepis na słodki chlebek z cukinią i bakaliami

Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a