Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na foccacię z rozmarynem i solą gruboziarnistą

Przepis na foccacię z rozmarynem i solą gruboziarnistą
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 27.06.2020r.

Czym jest focaccia? To rodzaj drożdżowego pieczywa, stanowiącego podstawę pizzy, które jest serwowane w ramach przystawki w słonecznej Italii. Chrupiąca na wierzchu, puszysta i elastyczna w środku, podawana musi być z wysokiej jakości oliwą z oliwek. Palce lizać! Czego potrzebujesz do jej przyrządzenia?

Składniki potrzebne na Focaccię z rozmarynem i solą gruboziarnistą

  • szklanka ciepłej wody,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 450–500 g mąki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • do posypania: 1 łyżka gruboziarnistej soli, świeży rozmaryn, 3 łyżki oliwy z oliwek.
 

Jak przygotować Focaccię?

Drożdże utrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dłonią. Ciasto powinno być elastyczne, ale może lekko lepić się do dłoni.
Dodawać stopniowo oliwę z oliwek, ciągle wyrabiając ciasto – im dłużej, tym lepiej. Odstawić na dwie godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Rozciągać je palcami, polewać oliwą, lekko dociskać, tak aby powstały zagłębienia.
Posypać rozmarynem i solą. Polać resztą oliwy. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, aż focaccia się zrumieni.

r e k l a m a



Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a