StoryEditorPrzepisy

Przepis na krem z kurek z grzankami i tymiankiem

23.09.2019., 13:09h
Sezon na kurki trwa w najlepsze, a Ty szukasz ciekawego przepisu z kurkami w roli głównej? Krem z kurek z grzankami i tymiankiem to idealne rozwiązanie na wyjątkowy, jesienny obiad. Wypróbuj go sam!

Składniki na pyszny krem z kurek

  • 500 g kurek
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 litry rosołu lub bulionu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Do podania potrzebujesz:

  • 3 kromki chleba na zakwasie
  • 2 łyżki masła klarowanego lub inny tłuszcz do smażenia
  • tymianek

Jak przygotować krem?

Kurki oczyścić, zalać wodą i gotować 10 minut. Wodę z kurek odlać (będzie potrzebna). Masło rozpuścić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać obgotowane kurki, chwilę dusić. Rosół zagotować, dodać wywar z kurek, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, pietruszkę i gotować. Dodać cebulę z kurkami i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać przyprawy i zupę utrzeć blenderem. Do śmietany wlać trochę zupy w celu zahartowania śmietany, wymieszać i wlać do zupy, utrzeć ponownie blenderem.

Chleb na grzanki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Podczas smażenia posypać tymiankiem. Zupę podawać z grzankami.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 14:31