Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na naleśnika z piekarnika

Przepis na naleśnika z piekarnika
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 29.02.2020r.

Naleśnik pieczony w piekarniku idealnie sprawdzi się w sytuacji, w której chcemy przygotować lekki deser, przy którym nie spędzimy całego dnia w kuchni. Pieczony naleśnik fantastycznie komponuje się z owocami i domowymi polewami, jednak to z czym połączymy naleśnika zależy jedynie od naszej inwencji. Jak przygotować ten pyszny deser?

Składniki potrzebne do przygotowania naleśnika z piekarnika

  • 1 l mleka,
  • 4 jajka,
  • około 1/2 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g masła.

Jak przygotować pieczonego naleśnika?

Ubić lekko jajka i cukier. Dodać sól i mleko, powoli, partiami mąkę, a na koniec – stopione masło. Można również nałożyć odrobinę masła na ciasto naleśnikowe wyłożone już na blasze.
Odstawić ciasto na mały „odpoczynek” na czas nagrzewania się piekarnika.
Wlać ciasto na blachę o wyższych brzegach, która jest wyłożona papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Piec 25 minut do uzyskania złotego koloru w piekarniku o temperaturze 225°C lub na termoobiegu w temperaturze 200°C, na drugim od dołu poziomie.
Podawać na ciepło lub zimno z jagodami i miodem. Naleśnik świetnie komponuje się z bitą śmietaną i twarożkiem z cukrem wanilinowym.

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a