r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na śledzie szklarza

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 22.02.2020r.

Po co kupować gotowe śledzie w słoiku, jeśli można zrobić je samodzielnie? Śledzie szklarza to szybki przepis na marynowanego śledzia, których smak oczaruje wszystkich. Jak go przyrządzić?

r e k l a m a

Składniki potrzebne na śledzie szklarza

  • 2–3 śledzie lub 4–6 filetów śledziowych,
  • 175 ml wody,
  • 100 ml octu spirytusowego,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1–2 marchewki,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 2 pełne łyżeczki białego pieprzu,
  • 3 liście laurowe, gorczyca.

Jak przygotować danie?

Oczyścić śledzie. Wypłukać pod zimną wodą i zamoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Czas moczenia zależy od tego, jak słone są śledzie.

Zagotować ocet, wodę i cukier, zalewę ostudzić. Odsączyć śledzie i pokroić je na centymetrowe kawałki wraz z kręgosłupem (gotowe filety pokroić).

W szklanym lub glinianym słoju ułożyć warstwami kawałki śledzi, pokrojoną marchewkę, krążki cebuli i przyprawy. Zalać wszystko zimną zalewą, a w razie potrzeby zrobić jej więcej. Zamknąć słój nakrętką lub zakryć folią. Pozostawić na kilka dni w chłodnym pomieszczeniu, żeby śledzie przeszły zaprawą i nabrały smaku.

Ptrzepis na śledzie szklarza

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody